Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Pulcējot ap 500 praktizējošu, kā arī vēl tikai topošo ārstu, Rīga Stradiņa universitātē (RSU) sestdien, 15. oktobrī, norisināsies konference Praktiskā infektoloģija – šeit un šodien. Šī ir ikgadējā konference, kuru rīko RSU Infektoloģijas katedra, un šogad konferences uzmanības centrā ir slimības, kurām Covid-19 pandēmijas laikā uzmanība tika pievērsta ievērojami mazāk – asins transmisīvās,  akūtās respiratorās,  ērču pārnestās un vakcīnatkarīgās, kā arī aktuālā PostCovid tematika. Tāpat mediķi pievērsīsies jaunumiem laboratoriskajā darbā.

“Medicīna attīstās ļoti strauji, un daudzas infekcijas slimības, kas iepriekš “pļāvušas” pacientus, nu vairs neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Taču šo apkaroto infekciju vietā rodas jaunas, kā uzskatāmi parādīja Covid-19 vai pērtiķu bakas. Infektologa darbs ir pilns izaicinājumu – jāmācās un jāpilnveidojas ir nemitīgi,” uzsver RSU Infektoloģijas katedras vadītāja prof. Ludmila Vīksna. Starp konferences lektoriem ir gan vadošie un pieredzējušie speciālisti, gan jaunie un talantīgie ārsti, tostarp no reģioniem. 

Konference noritēs no plkst. 9.00 visas dienas garumā. Dienas pirmajā pusē ar jaunāko par pērtiķu bakām iepazīstinās profesore Ludmila Vīksna, par nespecifisko un specifisko imunitāti runās RSU docente un vadošā pētniece Oksana Koļesova, vīrushepatītu C ieskicēs Infektoloģijas katedras profesore un pētniece Indra Zeltiņa, ar jaunāko HIV/ AIDS terapijā un aprūpē iepazīstinās docente un pētniece Gunta Stūre, bet Covid-19 jautājumus gan bērnu, gan pieaugušo kontekstā skatīs Medicīnas fakultātes dekāne prof. Jana Pavāre un doktorante Ieva Vanaga. 

Pasākuma otrās sēdes saturā iekļautas asociētās profesores Jeļenas Storoženko prezentētās novitātes laboratoriju darbā, docentes Agitas Jērumas stāstījums par aktuālo ceļošanas un infekciju profilakses jomā, asociētās profesores Ievas Tolmanes prezentācija par laimboreliozi, neirologu profesora Gunta Kareļa un Ingas Sūnas ziņojums par neiroinfekcijām, kā arī RSU docētājas un infektoloģes Montas Madelānes stāstījums par jaunāko akūto respiratoro slimību laukā.

Konferences noslēguma sekcijā plānots skatīt klīniskos gadījumus, tostarp eksotiskus, bet Latvijā pieredzētus, uzsver profesore L. Vīksna. Konferences apmeklētāji saņems dalības sertifikātu ar 8 kredītpunktiem.