Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pētniecība
Doktorantūras skola
Žurnālistika

Šodien, 5. jūnijā, RSU Iedvesmas parkā notika šīs sezonas noslēdzošās Zinātnieku brokastis, kas šoreiz bija veltītas plašsaziņas mediju vides iespējām un riskiem. Uzsverot neatkarīgu mediju nozīmi demokrātiskā sabiedrībā, pasākumu atklāja RSU zinātņu prorektore Agrita Kiopa.

Sabiedrisko mediju tiesībsardze un RSU profesore Anda Rožukalne iepazīstināja ar ES pētniecības programmas Apvārsnis 2020 projektu Mediadelcom. Tajā pētnieki no 14 Eiropas valstīm analizē, vai ir pieejama objektīva informācija par žurnālistikas attīstības līmeni un kvalitāti.

Zinātnieki vērtē, vai sabiedrība izprot mediju nozīmi un tiem uzticas, vai iedzīvotājiem ir pietiekamas prasmes, lai kvalitatīvi lietotu medijus un integrētu tos savā ikdienā, kā arī pēta citus ar žurnālistiku saistītus jautājumus.

Turpinājumā notika diskusija par dažādiem mediju attīstības scenārijiem Eiropā, kuru vadīja RSU asociētā profesore Ilva Skulte. Tās laikā kultūras ministres ārštata padomnieks mediju jautājumos Kārlis Dagilis uzsvēra izaicinājumus, ar kādiem žurnālisti ir saskārušies pēdējos gados, gan COVID-19 pandēmijas, gan karadarbības Ukrainā un Tuvējos austrumos, gan dažādu pašmāju notikumu dēļ.

Baltijas Mediju izcilības centra direktore Gunta Sloga akcentēja, ka jaunas mediju platformas un cīņa par auditoriju tradicionālos medijus ir nostādījusi neierastos apstākļos, savukārt mēģinājumi vērsties pret medijiem un tos ietekmēt nav tikai Latvijai raksturīga problēma.

Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietniece starptautisko lietu, integrācijas un mediju jautājumos Zane Vāgnere uzsvēra žurnālistu atbildību un nepieciešamību regulāri stiprināt savu profesionalitāti.

zinatnieku_brokastis_05062024_00.png

Zinātņu prorektore Agrita Kiopa (no labās) atklāj Zinātnieku brokastis

zinatnieku_brokastis_05062024_01.png

Prof. Anda Rožukalne pasākuma laikā

zinatnieku_brokastis_05062024_02.png

Zinātnieku brokastu dalībnieki

zinatnieku_brokastis_05062024_03.png

Diskusijas dalībnieki Zane Vāgnere (no kreisās), Gunta Sloga, Kārlis Dagilis un Ilva Skulte

Zinātnieku brokastis atsāksies rudenī ar jaunām, pētījumiem veltītām prezentācijām un diskusijām.