Skip to main content
Page is available only in Latvian
Attīstība

Ceturtdien, 27. jūnijā, Rīgas dome, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte parakstīja sadarbības memorandu, lai kopīgiem spēkiem attīstītu Zināšanu jūdzes areālu, piesaistītu gan Latvijas, gan ārvalstu studentus, kā arī virzītu Rīgu kā Eiropas inovāciju un zināšanu pilsētu.

Rīgas centrs un Pārdaugava top par unikālu studentu centru, kas veido vienotu Zināšanu jūdzi, jo lielākās Latvijas universitātes – LU, RSU, RTU – izvietotas nelielā attālumā cita no citas un jau ģeogrāfiski ir stratēģiski savienotas.

Tas ir lielisks priekšnosacījums, lai šajā teritorijā attīstītos zinātne, pilsētvide un uzņēmējdarbība, tādēļ Rīgas dome kopā ar universitātēm, parakstot memorandu, vienojas mērķtiecīgi strādāt, lai virzītu Rīgu kā inovāciju un zināšanu centru ne vien Baltijas valstīs un Ziemeļeiropā, bet arī pasaules mērogā.

Vilnis Ķirsis, Rīgas domes priekšsēdētājs: “Ikvienai pilsētai ir jāspēj definēt sava ekonomiskā identitāte, un ar šo vienošanos par padziļinātu ilgtermiņa sadarbību ar Latvijas augstskolām Rīga par savu identitātes zīmi pasludina zināšanas. Mēs esam pilsēta, kas vēlas pelnīt ar zināšanām, radīt kā Rīgā un Latvijā, tā Eiropā un pasaulē konkurētspējīgus risinājumus un produktus, kas rada un radīs pievienoto vērtību, veidos pilsētas un valstis turīgākas, dzīvi mūsu cilvēkiem ērtāku un labklājīgāku. Es ceru, ka laika gaitā memorandam pievienosies vēl citi Latvijas zināšanu un ekselences centri, piemēram, arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, jo rezultātu var sasniegt daudziem strādājot uz vienu mērķi.”

Viens no prioritārajiem virzieniem, ko paredz sadarbības memorands, ir Latvijas un ārvalstu studentu piesaiste.

Lai to īstenotu, nepieciešama ērta, droša, ilgtspējīga mikromobilitātes infrastruktūra un pieejams sabiedriskais transports. Svarīgi, lai studenti universitātēm varētu brīvi piekļūt no apkaimēm un no reģionālajiem un starptautiskajiem transporta mezgliem, kā arī netraucēti pārvietoties starp izglītības iestādēm. Tāpat puses apņemas veicināt studentu uzturēšanos publiskajā ārtelpā, attīstot pilsētas parkus, skvērus, ūdensmalas. Lai to nodrošinātu jau šobrīd pašvaldība veic jaunas infrastruktūras izbūvi, piemēram, pērn atklāts gājēju un velobraucēju tilts pār Kīleveina grāvi, tiek veikta Mūkusalas ielas promenādes pārbūve, tuvāko gadu laikā paredzēts izbūvēt tiltu pār Zunda kanālu, kā arī īpaša uzmanība tiek pievērsta jaunu veloceļu izbūvei. Savukārt universitātes mērķtiecīgi ievieš jaunas tehnoloģijas, attīsta akadēmiskos centrus.

Rīgas Stradiņa universitātes rektors Aigars Pētersons: “Savstarpēji sadarbojoties Rīgas domei un zinātnes universitātēm,  mēs varam pilnvērtīgi un mūsdienīgi attīstīt starptautiskās zināšanas, izcilu pētniecību, inovācijas, tehnoloģiju pārnesi uz industriju un atbalstu konkurētspējīgai uzņēmējdarbībai. Viens no nozīmīgākajiem Rīgas Stradiņa universitātes pienesumiem galvaspilsētai ir vairāk nekā 3000 ārvalstu studenti, kas pārsvarā ir ekonomiski attīstītāko Eiropas Savienības valstu jaunieši. Aicinām Rīgas domi turpināt pēdējos gados veiksmīgi īstenoto pilsētas infrastruktūras attīstību arī Zinātnes jūdzes telpā. Būtu svarīgi pilnveidot velo un gājēju maršrutus, modernizēt sabiedriskā transporta pieturvietas un veikt citus apkārtējās vides sakārtošanas projektus. Tie ir svarīgi gan mūsu studentiem, gan mācību spēkiem, gan pētniekiem no Latvijas un ārvalstīm.”

Īpaša uzmanība tiks pievērsta pētniecībai un inovāciju radīšanai, lai paaugstinātu izglītības iestāžu kapacitāti un konkurētspēju, bet, zinātnieki, jaunie talanti un tehnoloģijas Rīgai palīdzētu rast efektīvākos risinājumus nestandarta situācijās. Jau līdz šim Rīga ir sadarbojusies ar augstskolām, attīstot pilsētas Digitālo dvīni, arhitektūrā un pilsētplānošanā, ceļu uzturēšanā, un darba augļus var novērtēt ikviens rīdzinieks.

Lai īstenotu šādus pilsētai nozīmīgus un prioritārus pētījumus un pilotprojektus, zinātniekiem būs pieejama gan nepieciešamā infrastruktūra, gan laboratorijas. Pašvaldība šo projektu realizēšanai nodrošinās zaļo koridoru, kā arī atbalstīs un veicinās sadarbību ar jaunuzņēmumu ekosistēmu.

“Zināšanu jūdze savieno ne tikai mūsu trīs universitāšu mājvietas Pārdaugavā. Tas ir ceļš, kas ir domāts visiem Latvijas un Rīgas iedzīvotājiem, jo tas savieno mūsu galvaspilsētas vēsturisko mantojumu ar mūsu nākotnes redzējumu. Rīga ir kā dzīvā laboratorija, kurā eksperimentē un pārbauda nākotnes iestrādnes, attīstot mūsdienīgu augstāko izglītību un pilsētu kā vienu no modernākajām studiju vidēm. Mums, trīs zinātnes universitātēm, un mūsu lielajam stratēģiskajam partnerim, Rīgas pilsētai, kopā jāveido ērtu, drošu un inovatīvos risinājumos balstītu zināšanu ceļu, kam piemīt kapacitāte risināt daudz lielākus izaicinājumus nekā tikai šīs viena jūdze. Mūsu nākotne ir bērni un jaunieši, tāpēc nākamais solis būtu šajā zināšanu jūdzē integrēt arī pilsētas skolas. Tas ir mūsu pienākums – padarīt zinātni pieejamu bērniem, jauniešiem, Rīgas un Latvijas iedzīvotājiem,” memoranda parakstīšanas pasākumā pauda LU rektors Gundars Bērziņš.

Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna norāda, ka Zināšanu jūdze galvenokārt ir studiju un zinātnes telpa, kurā sadarboties trim spēcīgām universitātēm, kas papildina cita citu, radot jaunas zināšanas, idejas un inovācijas un tā palīdzot attīstīties Rīgai un Latvijai. Tomēr vienlīdz svarīga ir arī telpa, kurā zināšanas rodas. RTU Zināšanu jūdzē iekļaujas ar savu vīziju – kļūt par inovāciju salu, kas nemitīgi mainās un attīstās, un tā realizācijai izšķirošs ir pašvaldības atbalsts un mērķtiecīga sadarbība gan RTU Ķīpsalas kompleksa lokālplānojuma virzībā, gan Rīgas domes kapitālsabiedrību ciešākā sadarbībā ar pētniekiem pilsētai nepieciešamo jauno tehnoloģiju un risinājumu izstrādē, gan Rīgas bērnu intereses un izpratnes veidošanā par STEM.

Jauno speciālistu konkurētspējas paaugstināšanai svarīgi, lai augstskolas savlaicīgi būtu informētas par pašvaldības noteiktajām prioritārajām nodarbinātības nozarēm, bet pašvaldība veicinātu studentu nodarbinātību, piesaistot pilsētai investīcijas un starptautiskus uzņēmumus, kam nepieciešams augsti izglītots darba spēks.
 
Tikpat nozīmīgas ir kvalitatīvas praktiskās apmācības, tādēļ Rīga kā lielākais darba devējs pilsētā, apņemas nodrošināt universitāšu studentiem prakses vietas savās iestādēs, kā arī atbalstīt pasākumus, lai veicinātu jaunus atklājumus un inovācijas jomās, kas aktuālas pilsētai.

Universitātes un Rīgas dome regulāri tiksies, lai pārrunātu un novērtētu padarītā darba efektivitāti un virzību uz mērķu sasniegšanu.