Skip to main content
Page is available only in Latvian
Intervijas

Kārlis Langins pēc profesijas ir ekonomists un statistiķis, kurš nomainījis savu līdz šim vienmuļo darba ikdienu pret jaunu izaicinājumu. Tas apvieno gan aizraušanos, gan inovatīvu uzņēmējdarbību. Skaitļus nomainīja ēdiena pasaule. Pateicoties Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) biznesa inkubatora B-Space atbalstam, tapis jauns no pelēkajiem zirņiem radīts pārtikas produkts.

Ceļš uz šo panākumu, sācies ar maizes cepšanu un pavāra mākslas apguvi un turpinājies, sadarbojoties ar vadošajiem Latvijas mikrobiologiem.

Kā radās šī izstrādājuma ideja?

Vairākus gadus nostrādāju kā ekonomists un analītiķis. Kādā brīdī sapratu, ka vēlos darīt kaut ko radošāku un ar rokām taustāmāku. Sāku pētīt maizes cepšanu, jo bija apnikusi veikalu “švamīšmaize”. Pieteicos darbā kā maiznieks pie nu jau “Michelin” apbalvota pavāra Dzintara Kristovska. Viņš restorānā fermentēja visu pēc kārtas. Man iepatikās šis process, un desmit gadus vēlāk pēc dažādiem eksperimentiem un uzkrātas pieredzes nonācu pie idejas izmantot pelēkos zirņus kā pamatu unikālam produktam, kas varētu popularizēt šo vietējo resursu un vienlaikus bagātināt ēdienus ar īpašu garšu.

Apsporoti pelēkie zirņi sāk fermentācijas pirmo fāzi. Sēnītes micēlijs šķeļ cieti un proteīnus.

Apsporoti pelēkie zirņi sāk fermentācijas pirmo fāzi. Sēnītes micēlijs šķeļ cieti un proteīnus.

Kā tu izskaidrotu lasītājam, kas ir fermentēšana?

Fermentēšanā mēs dalāmies pārtikas produktā ar mikroorganismiem, tie “paēd” un piešķir ēdienam jaunas īpašības. Piemēram, raugs uzbriedina mīklu, baktērijas ieskābē gurķi.

Kā tapa šis jaunais zirņu izstrādājums?

Sākotnēji veidoju mērces un pastas, izmantojot visdažādākās izejvielas, no griķiem līdz līdakām. Kad apvienoju spēkus ar maiznieku Kristapu Reimani, atskārtām, ka pelēkais zirnis ir ideāli piemērots mūsu nolūkam. Pēc sadarbības uzsākšanas ar RSU biznesa inkubatoru un mikrobiologiem, man atvērās durvis fermentēšanai jau pilnīgi citā līmenī, daudz augstākā kvalitātē. Mūsu procesā tiek izmantota gan lakto fermentācija, gan īpaši enzīmi, kas piešķir gala produktam unikālu un bagātu garšu. Izveidojām pastu, kas ir sāļa un koncentrēta, taču tajā pašā laikā piedāvā daudzveidīgu garšas buķeti, pateicoties fermentācijas procesā radītajām skābēm un enzīmu darbībai.

Vairāku fermentācijas eksperimentu foto

Vairāku fermentācijas eksperimentu foto

Kāda ir RSU biznesa inkubatora iesaiste šī projekta izstrādē?

RSU palīdzība bija izšķiroša. Es pievienojos RSU biznesa inkubatoram, kad sapratu, ka nepieciešama plašāka ekspertīze un piekļuve laboratorijām, lai turpinātu produkta attīstību. Inkubators man piedāvāja konsultācijas ar speciālistiem un jaunas zināšanas, lai pilnveidotu produktu un pārliecinātos par tā drošību. RSU mikrobiologi palīdzēja optimizēt fermentācijas procesu, kā rezultātā mums ir liela priekšrocība konkurencē. RSU biznesa inkubators ne tikai sniedza piekļuvi šai ekspertīzei, bet arī radīja motivējošu vidi, kurā varēju attīstīt savu ideju.

Edgars Lācis pirmais saredzēja potenciālu, paldies viņam par neatlaidību. Kristaps Zaļais ir ne tikai zināšanām bagāts, bet arī staigājošs iedvesmas avots, kas šādā procesā ir ļoti vajadzīgs. Pateicos arī Luīzei Madarai Ziediņai par iedrošinājumu ļoti kritiskā brīdī. Līgas Žūkas akumulēto zināšanu daudzums un specifika bija tieši tas, kas mums tobrīd bija un turpina būt nepieciešams. Īpašu paldies arī jāsaka Jānim Freivaldam par tehnoloģijas risinājumu.

Kā tieši patērētāji varēs šo produktu lietot?

Pēc savas būtības, tas ir ļoti līdzīgs “Miso” pastai, tātad arī pielietojums ir līdzīgs, taču pateicoties mūsu ražošanas metodei, tas ir pat plašāks. Izstrādājumu varētu nosaukt par veselīgu garšvielu, salīdzināt ar buljona kubiņu, kuru pievieno ēdienam. To var izmantot kā pastu, kas pievienojama zupām, mērcēm, sautējumiem vai pat smērēšanai uz maizes. Tās sāļā un daudzveidīgā garša padara to par lielisku papildinājumu gan ikdienas, gan svētku ēdieniem. Tas var aizstāt pat sāli. Turklāt, fermentācijas procesā radītie enzīmi ļauj izmantot šo pastu kā marinādi gaļai, padarot to mīkstāku un garšīgāku.

Kopā ar biznesa partneri Kristapu Reimani

Kārlis Langins (priekšplānā) kopā ar biznesa partneri Kristapu Reimani

Kādēļ produkts ir veselīgs?

Pelēkais zirnis nav alergēns. Pastas izgatavošanas procesā tiek izmantoti dabīgi fermentācijas procesi, kas ļauj saglabāt un pat uzlabot tā uzturvērtību. Pelēkie zirņi, kas ir produkta pamatā, ir bagāti ar proteīniem, un sagatavošanas process piešķir tiem unikālas garšas īpašības bez mākslīgām piedevām vai konservantiem.

Kā tiek plānota produkta tālākā attīstība?

Mūsu plāns ir turpināt attīstīt produktu, sadarbojoties ar pārtikas laboratorijām, lai pilnveidotu tā kvalitāti un atbilstību augstākajiem standartiem. Pašlaik mēs strādājam pie ražošanas procesu optimizācijas, lai spētu nodrošināt pastāvīgu un kvalitatīvu produkciju. Viens no izaicinājumiem ir atrast piemērotas telpas un aprīkojumu. Turpmāk mēs plānojam paplašināties, eksportējot šo garšvielu arī uz ārzemēm.  Līdz šim Latvijā šāds izstrādājums ir mazāk zināms, bet starptautiskajā tirgū, kur līdzīgas garšvielas izmanto gandrīz katrā ēdienreizē, tam ir liels potenciāls. Mēs ceram, ka mūsu produkts kļūs par neaizstājamu sastāvdaļu gan vietējo, gan ārvalstu pavāru arsenālā.