Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pētniecība
Sports

Šā gada sākumā sākās nacionālas nozīmes pētniecības projekta Inovācijas, metodikas un rekomendācijas sporta nozares attīstībai un pārvaldībai Latvijā realizācija, ko veic Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte un RSU Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija. Zinātnieki no vadošajām Latvijas augstskolām jau sākuši īstenot dažādas aktivitātes, lai projekta noslēgumā 2026. gadā prezentētu secinājumus un rekomendācijas sporta jomā. Lai uzzinātu par padarīto un tuvākajiem uzdevumiem, uz sarunu aicinājām ar RSU Sporta un uztura izpētes laboratorijas vadītāju Daci Reihmani un RTU Liepājas akadēmijas docentu, vadošo pētnieku Normundu Vārpu.

Kā jūs raksturotu projekta nozīmi?

Dace: Pētījuma mērķis ir izstrādāt zinātniski pamatotas metodikas, kas ilgtermiņā uzlabotu jauno sportistu sagatavotību un veselību. Programma ir sadalīta trīs lielos virzienos jeb pīlāros. Pirmais pīlārs koncentrējas uz sporta tehnoloģijām un inovācijām, kur galvenais partneris ir Rīgas Tehniskā universitāte. Otrais pīlārs iekļauj trīs lielas sadaļas – adaptīvo sportu, tautas sportu un jauniešu sportu. Mēs ar Normundu nodrošinām jauniešu, kuri nodarbojas ar sportu, veselības indikatoru izpēti. Mēs fokusējamies uz riskiem, kas saistīti gan ar fizisko, gan mentālo veselību.

dace_reihmane_sq_0.png

Dace Reihmane

Mūsu mērķis ir radīt sistēmu, kas palīdzētu savlaicīgi diagnosticēt veselības riskus un nodrošinātu efektīvu risinājumu, lai sportisti izvairītos no izdegšanas vai traumām.

Trešais pīlārs aptver sporta infrastruktūru un tās ietekmi uz tautsaimniecību. To vada RSU Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija.

Pašreiz Liepājā risinās nozīmīgas projekta aktivitātes. Kādas?

Normunds: Liepājā mēs strādājam ar jauniešiem no 12 gadu vecuma, īpaši fokusējoties uz tiem, kuri izrāda augstu motivāciju un talantu sportā. Projektā tiek veikti vairāki būtiski testi un pārbaudes, kuru mērķis ir iegūt pilnīgu priekšstatu par jauniešu fizisko un mentālo sagatavotību, kā arī novērst iespējamos veselības riskus.

Testēšana ir ļoti daudzpusīga. Viens no veidiem ir ķermeņa sastāva analīze, kurā izmantojam gudros svarus, lai noteiktu muskuļu masu, tauku procentu un citu būtisku informāciju par katra sportista ķermeņa uzbūvi.

normunds_varpa_0.png

Normunds Vārpa

Šie testi tiek veikti, lai noteiktu jaunieša spēju sliekšņus, kā arī lai saprastu, kā viņa sirds un asinsrites sistēma reaģē uz pieaugošu fizisko slodzi.

Papildus tam mēs veicam fiziskā stāvokļa novērtēšanas testu (attēlos zemāk), kas pārbauda ķermeņa kustību amplitūdu, muskuļu spēku un kustību kvalitāti, palīdzot identificēt potenciālās traumu vietas, piemēram, gūžās vai ceļos.

fiziska_stavokla_noteiksanas_tests.png

Kādēļ šis pētījums ir unikāls un vēl nebijis?

Dace: Šis pētījums ir īpašs ar to, ka mēs apvienojam gan fiziskos, gan mentālos faktorus, kas ietekmē jauno sportistu sniegumu un veselību, vienotā un visaptverošā sistēmā. Līdz šim Latvijā izmantotie jauno sportistu vispārējās veselības pārbaudes testi iekļauj tikai fiziskos rādītājus un konstatē faktu par spēju veikt noteiktu uzdevumu.

Mēs cenšamies radīt sistēmu, kas spēj izskaidrot cēloņus, kāpēc sportistiem ir grūtības ar noteiktiem vingrinājumiem vai uzdevumiem.

Tas dod iespēju ne tikai konstatēt problēmu, bet arī piedāvāt risinājumus.

Mēs izmantojam vairākas zinātnes un veselības nozares, apvienojot sporta zinātni, spēka un izturības mērījumus ar psiholoģiju un asins bioķīmijas analīzēm. Mentālās veselības novērtējumi ir vēl viens aspekts, kas līdz šim netika pietiekami plaši izmantots sporta pētījumos, bet tas ir ārkārtīgi svarīgs, lai identificētu riskus, piemēram, sacensību trauksmi un izdegšanu. Tādējādi mēs varam nodrošināt, ka jaunie sportisti ne tikai gūst panākumus, bet arī paliek veseli gan fiziski, gan mentāli.

Kuri jaunieši tiek pārbaudīti un kā pārbaužu rezultāti tiks izmantoti?

fiziska_stavokla_noteiksanas_tests_0.png

Normunds: Liepājā mēs galvenokārt strādājam ar jauniešiem, kuri ikdienā nodarbojas ar sportu un kuru treneri uzskata, ka viņiem ir potenciāls sasniegt augstus rezultātus. Šie jaunieši ir Liepājas sporta skolu audzēkņi, un viņi pārstāv dažādus sporta veidus.

Pārbaužu galvenais mērķis ir izveidot skaidru priekšstatu par to, kuri sportisti ir gatavi intensīvākām treniņu slodzēm un kuriem ir nepieciešams papildu darbs, lai novērstu traumas.

Mēs izvēlamies labākos no katras vecuma grupas. Parasti tie ir trīs līdz četri jaunieši no katras grupas, kuri izrāda labu fizisko sagatavotību un motivāciju. Šo atlasi mēs veicam kopā ar treneriem, kuri izvērtē sportistu spējas. Rezultāti tiek izmantoti, lai izstrādātu personalizētas rekomendācijas gan treneriem, gan sporta speciālistiem, piemēram, lai uzlabotu treniņu plānošanu un stiprinātu vājās ķermeņa zonas, kas palīdz novērst traumu risku.

Vai projektā sadarbojaties ar Izglītības un zinātnes ministriju?

Dace: IZM ir ļoti būtisks partneris mūsu pētījumā. Ministrija ir pasūtītāja un sagaida no mums praktiskas metodikas un rekomendācijas jauno sportistu veselības novērtēšanai.

Šī sadarbība ir būtiska, lai nodrošinātu iespēju, ka mūsu izstrādātās sistēmas un metodikas tiek ieviestas visā Latvijā.

Projektā ministrija sniedz arī finansiālu un organizatorisku atbalstu, kas ļauj veikt dziļākus pētījumus, nekā tas būtu iespējams tikai pašvaldību līmenī. Sadarbība dos iespēju pielāgot mūsu izstrādātās sistēmas dažādām sporta skolām visā Latvijā.

Kāpēc Liepāja jauniešu sportā jau šodien ir veiksmes stāsts?

Normunds: Liepājā ir cieša sadarbību starp pašvaldību, treneriem un veselības speciālistiem. Pilsēta ne tikai atbalsta sporta infrastruktūru, bet arī nodrošina nepieciešamos resursus regulārām jauno sportistu padziļinātām veselības pārbaudēm, kas tiek veiktas pat trīs reizes gadā. Šāda ilgtermiņa stratēģija padara Liepāju par vienu no vadošajām pilsētām jauniešu sporta attīstībā Latvijā.

Pētījums turpināsies vēl divus gadus, un tā noslēgumā gan sporta skolu jaunieši un viņu treneri, gan tautas sportisti un profesionālie sportisti saņems pētījumos balstītas rekomendācijas, kā uzlabot treniņu norisi, kā gatavoties sacensībām, kā pareizi trenēties, lai negūtu traumas, gan citus vērtīgus, pētījumos balstītus ieteikumus.
Šis projekts ir būtisks, lai veidotu spēcīgu un veselīgu nākotnes sportistu paaudzi, kas pārstāvēs Latviju starptautiskā līmenī, veicinās valsts sporta attīstību un sabiedrības veselību kopumā.