Skip to main content
Page is available only in Latvian
Konsolidācija
Studentiem
Darbiniekiem

Biedrība Bērnu un jauniešu para sporta apvienība (BJPSA) sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), RSU Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju (RSU LSPA) un Latvijas Universitāti (LU) 18. oktobrī organizēja īpašu treniņa nodarbību RIMI Olimpiskajā centrā Rīgā bērniem un jauniešiem ar kustību traucējumiem. Sporta aktivitātes organizēja RSU un RSU LSPA topošie fizioterapeiti zinošu veselības aprūpes pētnieku vadībā. Nodarbības laikā dalībniekiem tika veikts visaptverošs fizisko spēju novērtējums, kas ietvēra roku, kāju un ķermeņa spēka, lokanības, līdzsvara un kustību ātruma mērījumus.

parasporta_trenins_00.jpg

Treniņa laikā dalībniekiem bija iespēja piedalīties emocionālo un vizuāli telpisko spēju testos, kas sniedza vērtīgu ieskatu par viņu emocionālo stāvokli, telpiskās uztveres spējām un izpratni par objektu izvietojumu telpā. No LU pētniekiem Solvitas Umbraško un Santas Bartušēvicas treniņa dalībnieki uzzināja par interesantiem emociju un vizuāli telpisko spēju testiem. Dalībnieki arī novērtēja savas emocijas un pieteicās aizpildīt dažus vizuāli telpisko spēju testus LU laboratorijā.

parasporta_trenins_04.jpgPētījuma zinātniskā vadītāja Aija Kļaviņa uzsvēra, ka vērtēšanas rezultāti būs būtiski nākotnes pētījumiem un praksē pielietojamām metodēm, kas veicinās jauno sportistu fizisko veselību un motivēs piedalīties sportā ilgtermiņā. Viņa izsaka pateicību savai pētnieku komandai Zintai Galejai, Edgaram Ozolam un Rihardam Ansonam, kā arī brīvprātīgajiem studentiem par dalību projekta pielāgotā sporta aktivitātēs. RSU LSPA trešā kursa fizioterapijas studenti Liene Estere Volodka un Rūdolfs Brinkmanis, kuri piesaistīti pētniecības projektam, palīdz pētnieku grupai ievākt datus un ir priecīgi būt daļai no projekta. Fizisko un kognitīvo spēju datu ieguve turpināsies līdz mācību gada beigām vairākās Latvijas skolās, tādējādi dodot iespēju apkopot unikālus starpdisciplinārus rezultātus.

Biedrības BJPSA mērķis ir atbalstīt un attīstīt tos sporta veidus, kuri tiek pārstāvēti ziemas un vasaras paraolimpiskajās spēlēs astoņu gadu ciklā. Biedrība īpaši koncentrējas uz parasporta popularizēšanu, uzsverot augstas klases sporta veidus kā iedvesmojošus piemērus, uz kuriem tiekties bērniem un jauniešiem ar invaliditāti. Biedrības viceprezidents Ervīns Kāpa stāsta, ka aktivitātes sākušās jau pirms astoņiem gadiem, bet biedrība izveidota pirms pieciem, un nesen svinēta arī tās izveides dzimšanas diena.

parasporta_trenins_01.jpg

parasporta_trenins_05.jpg

Biedrības galveno uzdevumu vidū ir bērnu un jauniešu ar invaliditāti iesaistīšana sportiskās aktivitātēs un aktīva, veselīga dzīvesveida veicināšana. Organizācija arī strādā, lai veidotu sabiedrībā dziļāku izpratni par sportu kā būtisku līdzekli bērnu un jauniešu sociālajai integrācijai, fiziskajai un psiholoģiskajai attīstībai, kā arī veselības uzlabošanai un labu ieradumu veidošanai. Tā ir viena no retajām organizācijām, kuras aktualizē fiziskā sporta nozīmi bērniem un jauniešiem ar kustību traucējumiem ārpus skolas.

parasporta_trenins_02.jpgBiedrības prezidente, Baltijas ratiņtenisa čempione Natālija Novikova uzsver, ka biedrības darbība nav iedomājama bez brīvprātīgajiem un aicina RSU studentus, kuri studē ar sporta zinātni saistītas jomās, iesaistīties kā brīvprātīgajiem.

Jekaterina Rokola, kas šogad absolvējusi RSU LSPA C kategorijas treneru kursus, saka, ka šā gada janvārī kļuva par biedrības brīvprātīgo un aktīvi iesaistījās iknedēļas treniņos piektdienās bērniem un jauniešiem ar kustību traucējumiem. Viņa uzsver, ka līdzdalība biedrības aktivitātēs palīdzējusi praksē izmēģināt, ko nozīmē pielāgotā sporta aktivitātes, jo katru reizi jābūt gatavam pielāgoties situācijai un katram bērnam, lai nodrošinātu veiksmīgu treniņu. Anastasija Ivanova, kas studē Latvijas Universitātē māszinības ceturtajā kursā, par brīvpārtīgo kļuva septembrī, un arī viņa atzīst, ka gūst lielisku pieredzi.

Šie mērījumi ir svarīga daļa no datu ieguves pielāgotā sporta apakšuzdevumā projektā Inovācijas, metodikas un rekomendācijas sporta nozares attīstībai un pārvaldībai Latvijā (Nr. VPP-IZM-Sports-2023/1-0001). Rezultāti, kas tiks iegūti, novērtējot 200 bērnu un jauniešu ar dažādiem funkcionēšanas traucējumiem, palīdzēs izstrādāt metodiskas rekomendācijas treneriem, vecākiem un sporta vadītājiem par sākuma sagatavošanas apmācību pielāgotajos sporta veidos.

parasporta_trenins_03.jpg

Valsts pētījumu programmas ir valsts pasūtījums zinātnisko pētījumu veikšanai noteiktā valstij prioritārā nozarē ar mērķi radīt jaunas zināšanas, prasmes un inovācijas. Tā sniedz atbalstu gan augstvērtīgai fundamentālajai pētniecībai, gan politikas veidotājiem, radot pētniecībā balstītas rekomendācijas rīcībpolitikas pilnveidošanai.


Par VPP Sports 2023.–2026. gadā īstenošanu atbildīga ir Izglītības un zinātnes ministrija. VPP projektu konkursu, nodrošinot starptautisku ārējo ekspertīzi projektu izvērtēšanā, organizē un īsteno Latvijas Zinātnes padome. Projekts ilgs līdz 2026. gada beigām.

VPP.jpg