Skip to main content
Page is available only in Latvian
Konsolidācija
Konferences, semināri
Pētniecība
Starptautiskā sadarbība
Tiesības

No šā gada 10. līdz 12. oktobrim Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) granta Drošības apdraudējumu un risku novēršana politiskajā, aizsardzības, sabiedriskajā, sociāli ekonomiskajā un informatīvajā vidē pētnieki prof. em. Dr. iur. Andrejs Vilks, Dr. iur. Kristīne Kuzņecova, Romāns Gagunovs, Vitālijs Rakstiņš un doc. Dr. iur. Aldona Kipāne piedalījās starptautiskā drošības konferencē (World Conference on Security Studies) Milānā, Itālijā.

Klātienē K. Kuzņecova un R. Gagunovs, uzrunājot pētniekus no Eiropas un citām pasaules valstīm, uzsvēra esošos drošības izaicinājumus Baltijas reģionā, īpaši izceļot pēdējā laika incidentus saistībā ar Krievijas militāro bezpilota lidaparātu (dronu) ielidošanu Latvijā un citās NATO valstīs. Pētnieki iepazīstināja konferences dalībniekus ar galvenajiem secinājumiem no sava pētījuma Distinct Security Challenges of the Baltic Region in the Context of NATO’s Strategic Concept” (Atsevišķi Baltijas reģiona drošības izaicinājumi NATO Stratēģiskās koncepcijas kontekstā).

Pētniece K. Kuzņecova: “Pašlaik pasaule saskaras ar paaugstinātu nestabilitāti un nenoteiktību. Drošība ir izvirzījusies par absolūti svarīgāko uzdevumu Eiropas un transatlantisko sabiedroto skatījumā, tostarp Baltijas reģiona virzienā.

Sadarbības veicināšana Baltijas reģiona formātā pašlaik ir kritiski nozīmīga, tomēr arvien pieaugošo apdraudējumu konteksts ir krietni plašāks nekā tikai reģionāla problēma.

Tas ir arī viens no būtiskajiem iemesliem, kāpēc ES un Transatlantiskās alianses sabiedroto klātbūtne Baltijas reģionā ir neatsverams atturēšanas un aizsardzības balsts”.

Incidenti Latvijā, Rumānijā un Polijā, kad valstu gaisa telpā ielidoja svešas valsts militārais drons, atklāj nepilnības un rada nepieciešamību pārskatīt esošās procedūras un stiprināt aizsardzības spējas.

“Baltijas reģiona valstīm un aliansei kopumā ir jābūt gataviem reaģēt uz arvien sarežģītākiem hibrīddraudiem.

Šie incidenti ne tikai apdraud NATO valstu gaisa telpas drošību, bet arī uzsver nepieciešamību pēc ātras un koordinētas reakcijas, vienlaikus nodrošinot efektīvu komunikāciju ar iedzīvotājiem, savlaicīgi sniedzot informāciju un skaidrojot notikušo,” norāda pētnieks R. Gagunovs. 

Konferences virtuālajā sesijā piedalījās pētnieks Vitālijs Rakstiņš, kurš dalījās atziņās no sava pētījuma Shift from Cybersecurity to Cyber Resilience (Pāreja no kiberdrošības uz kibernoturību). Viņš, akcentējot esošos drošības izaicinājumus, norāda:

“Līdz ar savstarpēji atkarīgu būtisko pakalpojumu digitalizāciju kiberdrošība kļūst par sarežģītāku un visaptverošāku jēdzienu, kas ietver kopīgu kinētiskā/ digitālā riska pārvaldību un visu apdraudējumu pieeju, lai nodrošinātu uzņēmējdarbības nepārtrauktību pat krīzes laikā.”

Konferences noslēdzošajā dienā K. Kuzņecova kopā ar kolēģiem prof. em. Andreju Vilku un doc. Aldonu Kipāni prezentēja izstrādāto pētījumu New Security Contexts of Present-day Geopolitical Situation (Jaunie drošības konteksti mūsdienu ģeopolitiskajos apstākļos).

Konference Milānā bija veltīta aktuālajiem drošības izaicinājumiem pasaulē, kas sevī ietver nepieciešamību pēc to padziļinātas analīzes, tai skaitā, īstenojot starpdisciplināru pieeju. Konferencē piedalījās pētnieki no Itālijas, Albānijas, Polijas, Izraēlas un citām pasaules valstīm. RSU granta ietvaros pētnieku komanda turpina analizēt esošos drošības izaicinājumus vairākos sektoros, regulāri daloties ar gūtajām atziņām plašākam ekspertu lokam starptautiskajās konferencēs Latvijā un ārpus tās robežām.

Pētījumi izstrādāti RSU granta Drošības apdraudējumu un risku novēršana politiskajā, aizsardzības, sabiedriskajā, sociāli ekonomiskajā un informatīvajā vidē (RSU-PAG-2024/1-0015) ietvaros. 

Plašāk par grantu un pētnieku aktivitātēm


Projekts nr. KPVIS 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/005 RSU iekšējā un RSU ar LSPA ārējā konsolidācija. 

finanse_es_nacionalais_attistibas_plans.jpg