Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Nupat publiskotais Latvijas augstskolu reputācijas pētījums, kuru kompānija Kantar īsteno jau piekto gadu pēc kārtas, vairākās kategorijās iezīmē pozitīvu tendenci – iedzīvotāji novērtē izglītību kā būtisku instrumentu ceļā uz profesionālo un personīgo izaugsmi. Dati liecina, ka tālākizglītībā un interešu izglītībā aizvadīto pāris gadu laikā investējuši 50 % respondentu un studijas maģistrantūrā drīzumā plāno uzsākt 8 % aptaujāto vecuma grupā līdz 60 gadiem, bet jauniešu vidū – katrs piektais. Skatot pašmāju augstāko izglītību kopumā, tās vērtējums jauniešu acīs gada griezumā ir pieaudzis, un starp deviņām reputācijas pētījumā iekļautajām augstskolām jau piekto gadu par līderi atzīta Rīgas Stradiņa universitāte (RSU).

Latvijas augstskolu reputācijas pētījums 2021 iezīmē, ka gan sabiedrībā kopumā, gan jauniešu vidū RSU ir saglabājusi un turpina arvien vairāk nostiprināt savas līderpozīcijas reputācijas novērtējuma ziņā starp visām deviņām lielākajām augstskolām Latvijā. Līdzīgi kā pērn, tuvākās konkurentes gan atpazīstamības, gan reputācijas ziņā ir Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Starp RSU stiprajām pusēm respondenti uzsvēruši to, ka diploms tiek augstu novērtēts darba tirgū, izglītība ir augstas kvalitātes un tā sniedz praktiskas zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas darbam specialitātē.

“Piecus gadus pēc kārtas noturētas līderpozīcijas nevar būt nejaušu panākumu rezultāts. Ilggadēja pirmā vieta Latvijas augstskolu reputācijas topā apliecina RSU studiju procesa un pētniecības augsto kvalitāti. Īpašs prieks, ka jauniešu auditorijā pamanīta mūsu stiprā puse – RSU diplomu augstu novērtē darba tirgū,” norāda augstskolas rektors profesors Aigars Pētersons. To apstiprina arī Izglītības un zinātnes ministrijas veiktais augstskolu absolventu monitorings. Kā liecina šogad publiskotie dati, kamēr Latvijas augstskolu absolventu vidējā nodarbinātība ir 80 %, no RSU absolventiem darba tirgū veiksmīgi iekļaujas 92 %. Lielu lomu jauno speciālistu sagatavošanai darba tirgum spēlē fakts, ka RSU balsta studijas simulācijas tehnoloģijās, kas treniņprocesā ļauj droši pilnveidot prasmes ne tikai topošajiem ārstiem un veselības aprūpes speciālistiem, bet arī nākotnes komunikācijas ekspertiem, juristiem, politologiem un uzņēmējiem.

Gada griezumā kāpusi arī atpazīstamība RSU īstenotajām sociālajām zinātnēm. Starp spontāni atpazīstamākajām ir studiju programmas komunikācijas zinātnē, tiesību zinātnē un jauniešu auditorijā arī biznesa, ekonomikas un vadības programmām. Pieaudzis arī gan iedzīvotāju, gan jauniešu pozitīvais vērtējums RSU zinātniskajai darbībai, kā arī infrastruktūrai – ēkām studijām un pētniecībai, kā arī dienesta viesnīcām.

Reputācijas pētījums veikts šā gada martā un aprīlī, pētījumu kompānijai Kantar izvērsti aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotājus vecuma grupā no 15 līdz 60 gadiem ar mērķa apakšgrupu, kas ir vecumā no 15 līdz 26 gadiem (izlase ir reprezentatīva Latvijas iedzīvotāju ģenerālajam kopumam šajā vecuma grupā).

Papildu informācijai