Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Darbiniekiem
Konferences, semināri
Pētniecība
Starptautiskā sadarbība

Ceturtdien, 6. jūnijā, plkst. 15.30 aicinām uz diskusiju ar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) tenūrprofesoru Bupešu Kumāru Prusti (Bhupesh Kumar PrustyConcepts of host-pathogen interactions Rīgā, Dzirciema ielā 16, RSU Senāta zālē.

Pasākumu atklās RSU zinātņu prorektore Agrita Kiopa, pēc tam Bupešs K. Prusti uzstāsies ar prezentāciju Advanced concepts of host-pathogen interactions in single cells to 3D organoids. Tam sekos diskusija un sarunas pie kafijas.

Moderatore: Justīne Krūmiņa.

Norises valoda: angļu.

Par lektoru

Bupeša Kumāra Prusti pētnieciskais darbs galvenokārt ir saistīts ar izpratni par saimnieka un vīrusa mijiedarbību herpesvīrusa un latentās infekcijas laikā. Herpesvīrusi harmoniski dzīvo cilvēka saimniekorganismā, tomēr dažkārt viss noiet greizi un tie veicina nopietnu slimību attīstību. Kā piemēru var minēt pēcvīrusu hroniskās slimības, piemēram, mialģiskais encefalomielīts/ hroniskā noguruma sindroms (ME/CFS), ilgstošs kovids un citas autoimūnas slimības, piemēram, multiplā skleroze. Profesors izmanto starpdisciplināru pieeju, lai atklātu bioloģiskos mehānismus, kas pārvērš draugu par ienaidnieku, un to sekas uz saimniekšūnu.

bp

Prof. Prusti akadēmiskais ceļš aizsākās Indijas laukos, kur tika likti pamati viņa spožajai karjerai. Viņš saņēma Indijas Zinātnisko un rūpniecisko pētījumu padomes (CSIR) piešķirto  prestižo doktorantūras stipendiju. Doktorantūras laikā pētīja cilvēka papilomas vīrusu (HPV) nozīmi dzemdes kakla vēža attīstībā. Par doktora darbu viņš saņēma vairākus apbalvojumus, tostarp Indijas Zinātnes kongresa piešķirto Jaunā zinātnieka balvu Medicīnas zinātņu sekcijā un Indijas Medicīnas pētījumu padomes (ICMR) piešķirto Shakuntala Amir Chand balvu (2005).

Pēcdoktorantūras studiju laikā viņš stažējās Nobela prēmijas laureāta prof. Haralda cur Hauzena (Harald zur Hausen) laboratorijā Vācijas Vēža pētījumu centrā (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ). Prof. Prusti sāka patstāvīgu pētnieka karjeru Vircburgas Jūlija Maksimiliāna universitātē Vācijā.

Viņš saņēmis vairākus starptautiskos apbalvojumus par savu revolucionāro darbu HHV-6 patofizioloģijas jomā, tostarp HHV-6 fonda (ASV) piešķirto labākā praktikanta balvu un Koichi Yamanishi jaunā pētnieka balvu, Volkswagen Stiftung (Vācija) piešķirto prestižo Experiment! pētniecības stipendiju, kā arī Solve ME/ CFS Initiative (ASV) piešķirto Ramsay pētniecības balvu.

Profesora inovatīvās pētniecības idejas atbalstījušas vairākas organizācijas, tostarp Deutsche Forschungsgemeinschaft; Bundesministerium für Bildung und Forschung; HHV-6 Foundation (ASV); Amar Foundation (ASV); ME Research UK; Solve ME/ CFS Initiative (ASV); TEMPI Foundation (Austrija); Helmholtz Center for RNA-based Infection Research (Vircburga, Vācija); Fatigatio (Vācija) un Deutsche Gesellschaft für ME/ CFS (Vācija).

Balstoties uz plašo pieredzi pētniecībā un iegūto doktora grādu virusoloģijā Vircburgas Jūliusa Maksimiliāna universitātes Medicīnas fakultātē (Vācijā), profesors Prusti nesen RSU ir izveidojis jaunu laboratoriju, kas pēta vīrusu infekciju nozīmi pēcvīrusu hronisko un autoimūno slimību attīstībā. Tā ir nozīmīga pētniecības joma, kam ir būtiska ietekme uz sabiedrības veselību.