Pārlekt uz galveno saturu
Par mums medijos
Pētniecība

Autori: RSU Sabiedrības veselības institūta direktore,
Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras asoc. prof. Anda Ķīvīte-Urtāne,
Sabiedrības veselības institūta vecākā laborante Ļubova Tihomirova

Smēķēšana Latvijā ir plaši izplatīts paradums. Lai arī 20 gadu griezumā pie mums, tāpat kā citviet Eiropā, smēķētāju skaits ir mazinājies, tomēr joprojām esam trešajā vietā cigarešu lietošanā un piektajā – starp tiem, kas pamēģinājuši elektroniskās cigaretes. Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības institūta veiktajā pētījumā Situācija dūmu un bezdūmu tabakas izstrādājumu jomā Latvijā un ieteikumi sabiedrības veselības veicināšanai ir "nomērīta situācijas temperatūra" un sniegti daudzpusīgi ieteikumi.

Jāatgādina, ka nikotīna atkarība ir saslimšana. Un tai ir vairākas cēloņu grupas: psiholoģiskie (stresa pārvaldīšanas pieejas u. c.), bioloģiskie (ģenētiskā predispozīcija u. c.) un sociālie (nikotīna izstrādājumu pieejamība, kultūras un politiskais konteksts, veselības aprūpes pieejamība u. c.). Tādēļ efektīva būs tikai tāda nikotīna radītā kaitējuma ierobežošanas politika, kas būs vērsta uz visām šīm faktoru grupām.

smekesana-lead.jpg

Turklāt atbildība būtu jāuzņemas ne tikai Veselības ministrijai, bet arī pārējiem resoriem – Izglītības un zinātnes, Labklājības, Finanšu un Ekonomikas ministrijai, politiķiem, uzņēmējiem, nevalstiskajām organizācijām un katram iedzīvotājam. "Veselību visās politikās" – tā ir jau pagājušā gadsimtā Pasaules Veselības organizācijas noformulēta un zinātniski pierādīta stratēģija.

Cik uzņēmumu, organizāciju, slimnīcu, valsts iestāžu ir pasludinājušas sevi par brīvām no tabakas? RSU tāda ir – tās telpās un teritorijā smēķēt, tostarp elektroniskās smēķēšanas ierīces, ir aizliegts, un realitātē tas arī nenotiek.

Lai arī kopumā pasaulē un Latvijā 20 gadu laikā vērojama pozitīva tendence – dūmu un bezdūmu tabakas lietošana mazinās (Latvijā aptuveni par 10 % divdesmit gadu laikā), ir strikti noteiktas vietas, kur nedrīkst smēķēt, un ieviesti citi ierobežojumi – vienlaikus Latvijā ir Eiropā trešais augstākais cigarešu ikdienas smēķētāju un piektais augstākais elektronisko cigarešu smēķētāju īpatsvars.

Pirmavots: LSM.lv