Pārlekt uz galveno saturu
Inovācijas
B-Space

Kurš gan kādreiz nav vēlējies radīt unikālu produktu, kas iekaro pasauli un padara slavenu tā autoru! Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) biznesa inkubators B-Space piedāvā cilvēkiem ar ambīcijām iespēju attīstīt savu ideju un iekarot, ja ne uzreiz pasauli, tad sākumā vismaz mūsu valsti.

Viens no šādiem ambicioziem jaunajiem uzņēmējiem ir RSU Inovāciju centra projektu vadītājs Jānis Freivalds, kurš radījis vēl tirgū neesošu un katra veselībai noderīgu dzērienu Tibicos. Tiekamies ar Jāni, lai uzzinātu vairāk par jauno produktu.

tibicos11.jpg

Kā radās dzēriena izstrādes ideja?

Ideja radās Cēsīs, kad kādā kafejnīcā nogaršoju garšīgu kombuču jeb tējas sēnes dzērienu. Tas bija patiešām unikāls un atšķirīgs no citiem, ko biju mēģinājis iepriekš. Man bija iepriekšēja brūvēšanas pieredze, un tas lika padomāt: kāpēc nepamēģināt izveidot kaut ko līdzīgu pašiem? Kopā ar manu biznesa partneri un dzīvesbiedri Arzu Algulievu sapratām, ka tirgū ir iespēja, jo konkurences praktiski nebija, un tas mūs motivēja attīstīt šo ideju tālāk.

Vēlējāmies radīt dzērienu, kas būtu ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs un pieejams plašākai sabiedrībai.

Kā notika dzēriena izstrāde?

Sākumā iestājāmies RSU biznesa inkubatorā B-Space, kur sākām attīstīt mūsu ideju. Pabeidzām tirgus izpēti un sapratām, ka mūsu dzērienam nav analogu Baltijas tirgū.

Veicām daudz eksperimentu, lai atrastu pareizās sastāvdaļas un proporcijas, kas nodrošinātu labu garšu un patiesus ieguvumus veselībai.

Pašlaik sastādām ražošanas plānu un pētām, kā uzlabot produktu. Paralēli konsultējamies ar speciālistiem, lai nodrošinātu, ka mūsu dzēriens atbilst veselības drošības prasībām un standartiem.

Kā tu raksturotu B-Space devumu?

Rīgas Stradiņa universitātes biznesa inkubatora ieguldījums produkta izstādē ir patiešām liels un daudzveidīgs. Universitāte ne tikai nodrošina studentiem un jaunajiem uzņēmējiem piekļuvi modernām zināšanām un pētniecības resursiem, bet arī veicina radošumu un inovācijas, kas ir būtiskas jaunu produktu attīstībā. Inkubators piedāvā struktūru, kurā jaunie uzņēmēji var saņemt mentora pakalpojumus no pieredzējušiem speciālistiem, kas palīdz viņiem izprast tirgus prasības un attīstīt efektīvas biznesa stratēģijas.

Inkubators veicina sadarbību starp studentiem, pētniekiem un uzņēmējiem, radot vidi, kurā var attīstīties jaunas idejas un inovācijas.

Šī sadarbība ir īpaši svarīga, jo tā ļauj apvienot dažādas nozares zināšanas un pieredzi, kas var novest pie unikāliem un konkurētspējīgiem produktiem. Rīgas Stradiņa universitātes un biznesa inkubatora ieguldījums ir ne tikai atbalsts individuāliem projektiem, bet arī plašāka ietekme uz uzņēmējdarbības vidi Latvijā, veicinot inovācijas un ekonomisko izaugsmi.

Kādēļ šis dzēriens ir veselīgs?

Dzēriens uzlabo gremošanas procesu un stiprina imūnsistēmu. Piemēram, tas ir ideāli piemērots cilvēkiem ar kuņģa čūlu un laktozes nepanesamību, jo tas nesatur šiem patērētājiem nevēlamas sastāvdaļas.

Izmantojam dabīgas sastāvdaļas, kas ir labvēlīgas veselībai, piemēram, pienskābās baktērijas un raugi, kas palīdz uzlabot gremošanu. Mērķis ir radīt dzērienu, kas ne tikai garšo labi, bet arī stiprina veselību. Turpināsim attīstīt šo produktu, lai tas būtu pieejams plašākai sabiedrībai. Paralēli vēlamies izglītot cilvēkus par fermentētu produktu labvēlīgo ietekmi uz veselību, jo daudzi cilvēki neizprot to priekšrocības.

tejas_sene2.jpg

Tējas sēne

Kā tavas līdzšinējās zināšanas un pieredze palīdz šādu dzērienu izstrādāt?

Esmu molekulārais biologs ar doktora grādu. Esmu strādājis zinātnē, specializējoties mikroorganismu pētījumos.

Šī izglītība un pieredze bijusi būtiska dzēriena izstrādē, jo tā ļauj man izprast un kontrolēt mikrobioloģiskos procesus, kas ir svarīgi, lai radītu kvalitatīvu un veselīgu produktu.

Līdzšinējā pieredze ar mikroorganismiem devusi iespēju izstrādāt dzērienu, kas satur cilvēka veselībai būtiskās probiotikas. Pētniecības laikā iegūtās zināšanas par mikrobiomu un tā ietekmi uz cilvēka organismu ļāvušas mums izstrādāt dzērienu, kas ne tikai ir garšīgs, bet arī veicina gremošanu. Tā, savukārt, saistīta ar mentālo stabilitāti. Pētījumi liecina, ka ilgstošas gremošanas sistēmas saslimšanas var pat novest līdz mentālām slimībām.

Kādas ir jūsu nākotnes ieceres attiecībā uz šo dzērienu?

Plānojam paplašināt mūsu produktu klāstu, piedāvājot dažādas garšas un satura variācijas, lai apmierinātu patērētāju vēlmes.

Izpētīsim sadarbības iespējas ar vietējiem ražotājiem, lai izmantotu vietējās izejvielas un atbalstītu vietējo ekonomiku.

Mūsu mērķis ir ne tikai radīt veselīgu dzērienu, bet arī veicināt ilgtspējīgu ražošanu un patēriņu.