Pārlekt uz galveno saturu
Darbiniekiem

Jau sesto reizi RSU ir notikusi akadēmiskā personāla individuālās zinātniskās darbības rezultātu izvērtēšana. Zinātniskās darbības rezultāti tiek apkopoti un izvērtēti kopš 2018. gada. 

Šogad rezultāti par iepriekšējo periodu tika vērtēti atbilstoši pieciem kritērijiem, un atbilstoši šiem kritērijiem rezultāti par 2024. gadu tiks izvērtēti arī 2025. gadā:

  • publikācija ar RSU afiliāciju, publicēta žurnālā, kurš tiek indeksēts datu bāzēs SCOPUS vai Web of Science;
  • piesaistīto RSU zinātnisko projektu līdzekļu kopējais līguma apjoms;
  • aizstāvētie vadītie promocijas darbi RSU;
  • patenti ar RSU īpašumtiesībām;
  • neapstiprinātie starptautiskie projektu pieteikumi RSU ar pozitīvu (virssliekšņa) vērtējumu.

Vērtēšanas kritēriji un atlīdzība par 2024. gadā paveikto

2024. gada 1. jūlijā tika veiktas izmaiņas kritērijos un “atlīdzības griestos”, kas ietekmēs atlīdzību 2025. gadā par rezultātiem 2024. gadā:

  • lielāka atlīdzība par rakstiem žurnālos Q1, un vairs netiks piešķirta atlīdzība par publikācijām Q4 žurnālos vai žurnālos neindeksētām publikācijām;
  • trīs reizes lielāka atlīdzība par piesaistītajiem Apvārsnis Eiropa projektiem;
  • lielāka atlīdzība par neapstiprinātajiem Apvārsnis Eiropa starptautiskajiem projektu pieteikumiem, ja projekta pieteikumā RSU ir bijusi paredzēta kā vadošais partneris;
  • trīs reizes lielāka atlīdzība par ārzemēs reģistrētiem patentiem;
  • maksimālās "atlīdzības griesti" palielināti no 10000 EUR uz 18000 EUR (no 20 punktiem uz 36 punktiem).

Pieaudzis atlīdzības saņēmēju skaits un kopējais atlīdzības apmērs

Atskatoties uz aizvadīto periodu, atbilstoši saņemto punktu kopskaitam par kritēriju izpildi darbiniekiem tika piešķirta vienreizējā atlīdzība par rezultātiem zinātnē par 2023. gadu, ko saņēma 265 kolēģi, t. sk. 243 akadēmiskā personāla pārstāvji jeb 22,7 % no RSU akadēmiskā personāla. Atlīdzību saņēma arī 22 kolēģi, kas pārstāv RSU administratīvo personālu. Atlīdzības saņēmēju skaits ir gandrīz divas reizes lielāks nekā pirmajā izvērtēšanas gadā, kad Zinātnes motivācijas programma tika ieviesta. Salīdzinājumā ar 2018. gadu kopējais atlīdzības apmērs par rezultātiem 2023. gadā ir vairāk nekā trīs reizes lielāks, t. i., 583,5 tūkt. EUR pirms nodokļu nomaksas. Pamatojoties uz datiem, nepilni 40 % no RSU akadēmiskā personāla ir veikušu zinātnisko darbību, kas atspoguļojas 2023. gada rezultātos.

Vienpadsmit no RSU akadēmiskajiem darbiniekiem ieguva vismaz 20 punktu kritēriju izpildē un saņēma vienreizējo maksimālo atlīdzību 10000 eiro apmērā. 

“Īpaši lielu paldies vēlos teikt mūsu izcilākajiem pētniekiem – kolēģiem, kuri ir šī saraksta pirmajā desmitniekā. Viņi ar savu piemēru iedvesmo un apliecina, ka mēs esam spējīgi radīt augstas raudzes publikācijas un piesaistīt ievērojamus līdzekļus zinātnes projektiem.

Zinātnes pārvaldes komandā turpināsim strādāt, lai pilnveidotu RSU pētniecības vidi, kurā visi mūsu akadēmiskie darbinieki var sasniegt vēl augstākas virsotnes,”

saka RSU zinātņu prorektore Agrita Kiopa.

Zinātnes rezultātu izvērtēšana nepārtraukti tiek pilnveidota

Katru gadu notiek darbs pie kritēriju pilnveides, ņemot vērā RSU stratēģisko mērķu izpildēs sasniedzamos rezultātus un zinātnes rezultātu nozīmīgumu starptautiskajos universitāšu reitingos. 

Zinātnes rezultātu izvērtēšanu nodrošina plaša komanda, kurā piedalās kolēģi no Personāla departamenta, Zinātnes departamenta, bibliotēkas, Attīstības un projektu departamenta un Finanšu departamenta.

Zinātnes motivācijas pieci kritēriji

Zinātnes motivācijas pieci kritēriji angļu valodā (Five criteria of Science Motivation Programme)