Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Nupat nācis klajā jaunākais Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studentu medija Skaļāk podkāsts Ultraspēks, ko veido studiju programmas Žurnālistika 3. kursa studente Ieva Cepliša. Raidierakstā dzirdamas sarunas ar ultramaratonistiem, kas iedvesmos ne tikai garu distanču pievarēšanai, bet arī citu dzīves mērķu sasniegšanai, vienlaikus daloties ar atklāsmēm par mūžam aktuālajām pašmotivācijas, laika plānošanas, veselīgu ieradumu un citām tēmām. Podkāsta pirmās epizodes varonis ir pedagogs, ultramaratonists Matīss Vecvagaris.

Kā stāsta podkāsta veidotāja, Ultraspēks top, lai klausītāji varētu smelt iedvesmu no garo distanču skrējēju pieredzes stāstiem lielu dzīves mērķu sasniegšanai. Podkāsta sarunās piedalīsies cilvēki, kuri skrien ultramaratonus jeb skrējienus, kas ir garāki par 42,2 km. Sarunās kā viesi izvēlēti tie ultramaratonisti, kuri skrien 100 un vairāk kilometru garas distances. “Ultramaratonisti ir pierādījums teicienam – jo vairāk dari, jo vairāk izdari. Viņi parāda – lai cik grūts vai tāls ceļš ir priekšā, ticot sev, iespējams ir paveikt ļoti daudz. Ceru, ka podkāsta klausītājus šie stāsti iedvesmos tikpat ļoti, cik mani, ļaujot smelties no tiem ultraspēku, padomus un iedvesmu uzsākt to, ko patiešām vēlies,” saka I. Cepliša.

Bieži vien ultramaratoni cilvēkiem ir kā brīvā laika pavadīšana, taču viņiem izdodas ne tikai pārbaudīt savus spēkus, bet arī sasniegt pasaules līmeņa panākumus. Podkāsta epizodes atklās šo skrējēju ultraspēku, kas viņiem palīdz gan distancē, gan dzīvē kopumā. Runāts tiks par ultramaratonu veidiem, skriešanu dažādos vecumposmos, ultraskrējienu organizēšanu un atbalsta komandu nozīmi. Caur ultramaratonistu pieredzi paredzēts arī runāt par tādām tēmām, kas aktuālas vienmēr, turklāt arī tiem, kam skriešana ir sveša: motivācija, laika plānošana, mērķu sasniegšana, veselība, miegs, atbalsts, traumas.

Podkāsta pirmajā epizodē viesosies M. Vecvagaris, kurš ikdienā ir fizikas, ekonomikas, matemātikas un inženierzinību skolotājs. Viņš ir 107 kilometru garā skrējiensoļojuma Rīga–Valmiera organizators. Šā gada septembra beigās Matīss uzstādīja Latvijas rekordu Spartatlonā jeb Grieķijas vēsturiskajā 246 km garajā skrējienā, finišējot ar laiku 24 stundas, 24 minūtes un 41 sekunde, savu 2014. gadā sasniegto rezultātu labojot par vairāk nekā desmit stundām. M. Vecvagaris sarunā atklāj, kā no riebuma skriet sporta stundās nonāca līdz vēlmei skriet ultramaratonus. Viņš runā arī par motivāciju skriešanas treniņos, dažāda veida ultramartoniem Latvijā un pasaulē, sasniegumiem Grieķijā un mērķu sasniegšanu.

Podkāsta veidotāja I. Cepliša ikdienā aizraujas ar skriešanu, un ir pārliecināta, ka skriešana nav vienkārši fiziska aktivitāte, bet darbība, kuras procesā var noticēt sev, izdomāt problēmu risinājumus, jaunas idejas un iegūt stabilitātes sajūtu. Arī ideja veidot šo podkāstu Ievai radās skrējiena laikā. Viņa uzskata, ka dzīve nav sprints, tā ir kā ultramaratons, kura ceļā tevi sagaida piedzīvojumi, pārbaudījumi, kāpumi un kritumi, lai sasniegtu galveno uzvaru – uzvaru pār sevi. Ieva par ultramaratoniem uzzināja pirms trīs gadiem, kad intervēja skrējējus ultramaratona Rīga–Valmiera 107 km sacensībās, kurās viņa varēja apvienot savas aizraušanās – sporta žurnālistiku, cilvēkstāstus un skriešanu.

Podkāsta Ultraspēks pirmā epizode klausāma šeit: Spotify – Podkāsts Ultraspēks.

Papildu informācijai

Marta Herca, RSU studentu medija Skaļāk redaktore, mob. tālr. 26352083, marta[pnkts]hercaatrsu[pnkts]lv
Ieva Nora Gediņa, RSU mediju attiecību vadītāja, mob. tālr. 29146366, ieva[pnkts]gedinaatrsu[pnkts]lv