Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Doktorantiem
Darbiniekiem
Pētniecība
Tiesības

20. gadsimta pēdējā desmitgadē pieaudzis to pāru skaits, kuri dzīvo kopā nereģistrētās attiecībās, un attiecību liberalizācija aktualizē jautājumu par tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību. Vēl diskutablāks ir jautājums par viena dzimuma partnerattiecību legalizēšanu nacionālajās tiesību normās.

Publiskajā telpā arvien vērojamas plašas diskusijas par partnerattiecību tiesiskā regulējuma nepieciešamību, lai nodrošinātu vienlīdzīgu tiesisko drošību ģimenei neatkarīgi no tā, vai attiecības ir vai nav reģistrētas. Kopš 2013. gada ir bijuši deviņi mēģinājumi ieviest partnerattiecību institūtu jeb tiesību aktu regulējumu, iesniedzot Latvijas Republikas Saeimai vairākas iniciatīvas.

Lidijas Rozentāles disertācijā Partnerattiecību institūts – problēmjautājumi un tiesiskā regulējuma pilnveide Latvijas Republikā uzsvars likts uz partnerattiecību atzīšanas teorētisko pamatojumu un šī institūta nostiprināšanu Latvijas Republikas tiesiskajā regulējumā. Partnerattiecības analizētas kontekstā ar jēdzienu "ģimene", ņemot vērā arī Satversmes 110. pantā noteiktās tiesības veidot ģimeni neatkarīgi no dzimuma.

Pētījuma galvenais objekts bija tiesiskās attiecības starp partneriem, kas rodas viņu mantiskajās attiecībās atsevišķās civiltiesību reglamentējošajās normās (mantojuma tiesībās, īres tiesībās, pacientu tiesībās u. c.). Disertācijas autore izstrādājusi priekšlikumus, kas nodrošinātu partnerattiecībās dzīvojošo personu mantiskās un nemantiskās tiesības un intereses.

Līdztekus laulības institūtam Lidija Rozentāle piedāvā ieviest jauninājumus, kas paredz partnerattiecībās dzīvojošo personu tiesiskās aizsardzības nodrošināšanu un divu jaunu tiesību institūtu ieviešanu:

  • reģistrētas partnerattiecības – divu viendzimuma vai divu dažādu dzimumu partneru attiecību reģistrācijas brīdī vienlaikus tiek izdarīts ieraksts Publisko partnerattiecību mantas reģistrā par vienu mantas sadales veidu (atsevišķa manta, atsevišķi iegūta manta, kopīga manta);
  • nereģistrētas partnerattiecības – persona savu interešu aizsardzībai vēršas tiesā juridiskā fakta konstatēšanai par partnerattiecību faktu saskaņā ar Civilprocesa likuma 37. nodaļu. Nereģistrēto partnerattiecību atzīšanai nepieciešami konstatēt kritērijus (attiecību ilgums, laulības neesamība, minimālais vecuma slieksnis, kopīgs bērns, kopīga saimniecība).

Lidijas Rozentāles sagatavotais likumprojekts Partnerattiecību likums vērsts uz mantisko un nemantisko problēmsituāciju risinājumu ne tikai pēc partnerattiecību reģistrācijas, bet arī no brīža, kad partnerattiecību institūts tiktu ieviests, lai gan personas savas attiecības nav reģistrējušas.

Lidijas Rozentāles promocijas darba Partnerattiecību institūts – problēmjautājumi un tiesiskā regulējuma pilnveide Latvijas Republikā aizstāvēšana notiks 2022. gada 14. aprīlī.
Plašāka informācija

Promocijas darba vadītājs: RSU doc. Ivans Jānis Mihailovs.