.
Dietologs
Page is available only in Latvian
Programmas mērķis
Nodrošināt teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu apguvi un pilnveidošanu atbilstoši dietoloģijas specialitātes prasībām, lai ārstu sagatavotu sertifikācijai dietologa specialitātē atbilstīgi Latvijas Republikas normatīvajiem dokumentiem
Programmas saturs
Programma ietver teorētiskās zināšanas un klīnisko praksi studiju kursos: vesela un slima cilvēka uzturs; uzturs dažādos dzīves posmos un klīniskā dietoloģija, pētnieciskā darba izstrādāšanu un pedagoģisko darbu
Prasības, sākot studijas
Ārsta sertifikāts jebkurā pamatspecialitātē
Studiju rezultāti
Zināšanas
- Vesela un slima cilvēka uzturs dažādos dzīves posmos
- Nepieciešamo uzturvielu daudzuma noteikšana
- Pārtikas produktu izvēle
- Ēdiena gatavošanas veidi un ēdienkartes izveidošana
- Diagnostikas metodes dietoloģijā un uztura terapijas veidi pediatrijā
- Internās medicīnas dažādās nozarēs, ķirurģijā, onkoloģijā, neiroloģijā un psihiatrijā
Prasmes
- Novērtēt uzturu
- Ķermeņa uzbūvi
- Uzturvielu trūksmi vai pārmērīgu daudzumu
- Izvērtēt laboratoriskās un instrumentālās izmeklēšanas rezultātus
- Novērtēt nepieciešamo uzturvielu daudzumu
- Kcal
- Olbaltumvielas
- Ogļhidrātus
- Taukus
- Šķiedrvielas, u. c. uzturvielu daudzumu
- Izvēlēties ēdināšanas veidu un režīmu
- Sastādīt ēdienkarti
Kompetences
- Konsultēt pacientus par uztura izvēli dažādās vecuma grupās veselības saglabāšanai un slimību prevencijai un citu specialitāšu ārstus dietoloģijas jautājumos
- Noteikt uztura terapiju un monitorēt šīs terapijas efektivitāti dažādu slimību gadījumā ambulatoriskajā praksē un stacionārā
Pārbaudījuma veids
Teorētisko zināšanu pārbaude pēc katra studiju kursa mutiskās ieskaitēs un rakstiskps testos
Valsts pārbaudījumā – teorētisko zināšanu pārbaude un pētnieciskā darba aizstāvēšana