Skip to main content
Page is available only in Latvian

Programmas mērķis

Nodrošināt teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu apguvi un pilnveidošanu atbilstoši dietoloģijas specialitātes prasībām, lai ārstu sagatavotu sertifikācijai dietologa specialitātē atbilstīgi Latvijas Republikas normatīvajiem dokumentiem

Programmas saturs

Programma ietver teorētiskās zināšanas un klīnisko praksi studiju kursos: vesela un slima cilvēka uzturs; uzturs dažādos dzīves posmos un klīniskā dietoloģija, pētnieciskā darba izstrādāšanu un pedagoģisko darbu

Prasības, sākot studijas

Ārsta sertifikāts jebkurā pamatspecialitātē

Studiju rezultāti

Zināšanas

  • Vesela un slima cilvēka uzturs dažādos dzīves posmos
  • Nepieciešamo uzturvielu daudzuma noteikšana
  • Pārtikas produktu izvēle
  • Ēdiena gatavošanas veidi un ēdienkartes izveidošana
  • Diagnostikas metodes dietoloģijā un uztura terapijas veidi pediatrijā
  • Internās medicīnas dažādās nozarēs, ķirurģijā, onkoloģijā, neiroloģijā un psihiatrijā

Prasmes

  • Novērtēt uzturu
    • Ķermeņa uzbūvi
    • Uzturvielu trūksmi vai pārmērīgu daudzumu
    • Izvērtēt laboratoriskās un instrumentālās izmeklēšanas rezultātus
  • Novērtēt nepieciešamo uzturvielu daudzumu
    • Kcal
    • Olbaltumvielas
    • Ogļhidrātus
    • Taukus
    • Šķiedrvielas, u. c. uzturvielu daudzumu
  • Izvēlēties ēdināšanas veidu un režīmu
  • Sastādīt ēdienkarti

Kompetences

  • Konsultēt pacientus par uztura izvēli dažādās vecuma grupās veselības saglabāšanai un slimību prevencijai un citu specialitāšu ārstus dietoloģijas jautājumos
  • Noteikt uztura terapiju un monitorēt šīs terapijas efektivitāti dažādu slimību gadījumā ambulatoriskajā praksē un stacionārā

Pārbaudījuma veids

Teorētisko zināšanu pārbaude pēc katra studiju kursa mutiskās ieskaitēs un rakstiskps testos

Valsts pārbaudījumā – teorētisko zināšanu pārbaude un pētnieciskā darba aizstāvēšana