Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Jau šonedēļ Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) sākusi reģistrēt pirmos studētgribētājus ziemas uzņemšanā, kas norisināsies līdz 19. janvārim. Studijas 2023. gada februārī varēs sākt gan pamatstudiju, gan maģistra studiju programmās. Dokumentu iesniegšana noritēs elektroniskās pieteikšanās sistēmā uznemsana.rsu.lv, un topošie studenti aicināti visus uzņemšanas soļus veikt digitāli.

Pamatstudiju līmenī šoziem uzņemšana norisināsies nepilna laika studiju programmā Tiesību zinātne, kur bakalaura grāds iegūstams 3,5 gadu laikā. Šo studiju gadu laikā iespējama specializēšanās medicīnas tiesībās vai kriminoloģijā RSU pieredzējušo mācībspēku vadībā. 

Tikmēr maģistrantūras līmenī RSU šoziem piedāvā studijas uzsākt četrās jomās. Juridiskās fakultātes mācībspēki piedāvā apgūt programmu Tiesību zinātne arī maģistra līmenī. Akadēmiskajā studiju programmā nav nepieciešamas priekšzināšanas jurisprudencē – programma ir piemērota jebkuras jomas profesionāļiem, kuri grib gūt zināšanas tiesību jomā. Savukārt profesionālajā studiju programmā iegūstama jurista kvalifikācija, kas nozīmē, ka tās absolventi var pretendēt uz reglamentēto profesiju amatiem. Šīs studiju programmas ir gadu griezumā sevi jau pierādījušas, taču šoziem Juridiskā fakultāte startē arī ar jaunu maģistra studiju programmu Ekonomiskā drošība. Tā tapusi sadarbībā ar Daugavpils Universitāti, un divu gadu (neklātienes gadījumā – 2,5) laikā sagatavos augsti kvalificētus speciālistus ar iestāžu un organizāciju vadītājiem nepieciešamajām zināšanām un prasmēm. Ekonomiskā drošība ir unikāla programma, kas apvieno tādas jomas kā vadība, finanses, drošība un tiesību zinātne, lai studentiem sniegtu padziļinātas starpdisciplināras zināšanas par darījumu drošību, nelegālu finanšu līdzekļu aprites novēršanu, ekonomikā izdarītu noziedzīgu nodarījumu novēršanu, atklāšanu un izmeklēšanu.

Savukārt Statistikas mācību laboratorijas paspārnē kopīgi ar kolēģiem no Zviedrijas un Igaunijas attīstīta maģistra studiju programma Biostatistika, kuru plānots īstenot gan latviešu, gan angļu valodā. Biostatistika aptver ar dzīvām būtnēm saistītu datu analīzi un ir strauji augoša joma, kur pieprasījums pēc konkurētspējīgiem profesionāļiem aug visā pasaulē. Līdzīgi kā Ekonomiskā drošība, arī šī studiju programma tapusi līdz ar Eiropas Sociālā fonda finansējumu un ir vērsta uz starptautiskuma un konkurētspējas veicināšanu RSU.

Tikmēr maģistra studiju programma Sociālā antropoloģija ir RSU ziemas uzņemšanas klasika. Šī divu gadu akadēmiskā programma sagatavo speciālistus, kuri raugās uz dažādiem procesiem padziļināti un no negaidītiem rakursiem. Pēc studiju beigšanas absolventi spēj iesaistīties praktisku problēmu izpētē un risināšanā, strādājot akadēmiskajā darbā un pētniecībā, kā arī konsultējot nevalstiskajās un biznesa organizācijās. Studiju pamatā ir patstāvīgs darbs un nodarbības, kas tiek organizētas lekciju un semināru veidā darbdienu vakaros. Programma īpaši attīsta kritisko domāšanu un spēju reflektēt, kā arī prasmi skaidri formulēt savas domas gan mutiski, gan rakstiski. 

Plašāka informācija par studiju programmu saturu un uzņemšanas prasībām ir pieejama RSU mājaslapā: www.rsu.lv/notikumi/ziemas-uznemsana