Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Pētniecība

30. maijs ir Pasaules multiplās sklerozes (MS) diena, kad dažādas aktivitātes dod iespēju palielināt izpratni par šo slimību un turpināt diskusiju par slimības ārstēšanas un aprūpes uzlabošanu. Arī Latvijā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Multiplās sklerozes vienības pārstāvji un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) mācībspēki aicina uz tiešsaistes pasākumu plkst. 15.00–17.30, kurā dalīsies ar zināšanām par MS, kas iegūtas jaunākajos pētījumos.

Pieteikšanās RAKUS tīmekļa vietnē.

Multiplā skleroze ir autoimūnā slimība, kas skar centrālo nervu sistēmu. Slimība izpaužas ar nervu sistēmas funkciju traucējumiem – kognitīviem, emocionāliem, kustību, jušanas, redzes vai maņu funkcijas, pakāpeniski attīstās invaliditāte. 

Guntis Karelis, RSU Infektoloģijas katedras profesors, RAKUS Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs:

"Tā kā pacientu vidējais vecums multiplās sklerozes diagnozes noteikšanas brīdī ir 32 gadi, MS ir visizplatītākais neiroloģiskais invaliditātes cēlonis jauniem, ekonomiski aktīviem cilvēkiem.

Katras piecas minūtes pasaulē tiek noteikta viena multiplās sklerozes diagnoze. Visā pasaulē tā skar gandrīz 2,5 miljonus cilvēku, bet Latvijā – vairāk nekā 2000." 

Viens no pētījumiem veikts ar mērķi identificēt biomarķierus, kas varētu norādīt uz neiroiekaisuma aktivāciju pirms redzamām izmaiņām magnētiskās rezonanses attēlos, tādējādi ļaujot laicīgi pielāgot terapiju. To īsteno RSU pētnieku grupa sadarbībā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru, kā arī RAKUS Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīniku Ekonomikas ministrijas izstrādātā valsts pētījuma programmas Inovāciju fonds – nozaru pētījumu programma projektā nr. VPP-EM-BIOMEDICĪNA-2022/1-0001.  

Asoc. prof. Dr. med. Oksana Koļesova, vadošā pētniece RSU Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūtā, uzsver:

"Pētījuma rezultāti paver iespējas veikt preventīvus pasākumus un mērķtiecīgas terapijas korekcijas. Zināšanas sekmēs veselības aprūpes politiku, radot efektīvākas stratēģijas, lai mazinātu negatīvo slimības efektu uz pacientiem, viņu tuviniekiem un sabiedrību kopumā.

Izpratne par slimību ir ļoti svarīga, lai kliedētu maldīgus priekšstatus, mazinātu stigmatizāciju un sniegtu plašākas ārstēšanas un atbalsta iespējas cilvēkiem ar MS un viņu ģimenēm." 

Visi interesenti ir aicināti pievienoties stāstījumiem, jo dienas mērķis ir sniegt informāciju ne tikai multiplās sklerozes pacientiem, lai viņi varētu labāk izprast slimību un sevi, uzņemties pozitīvu atbildību par savu veselību un dzīvi, bet arī plašākai sabiedrībai. Pasākumā varēs uzzināt vairāk par pētījumu rezultātiem, psiholoģisko palīdzību, rehabilitāciju, urinācijas traucējumiem un cilmes šūnu transplantāciju.