Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Otrdien, 28. maijā, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) aulā notika svinīga Goda doktora profesora Amuljas Kumara Saksena (Amulya Kumar Saxena) inaugurācija. Goda doktora (Doctor Honoris Causa) nosaukumu RSU Senāts piešķir kopš 1990. gada par izciliem sasniegumiem un nozīmīgu ieguldījumu RSU un Latvijas attīstībā.

“Jūsu bērni ir tikpat svarīgi kā mūsu bērni. Ja mums var būt vienādi Iphone telefoni, tad mums ir jābūt arī vienādām iespējām mūsu bērnu ārstēšanā, jo pasaule ir globāla. Aicinu atcerēties, ka grūtības ir visur, arī tajās valstīs, kur es strādāju, bet tās ir jāpārvar un ar tām nav jāsamierinās. Esmu pagodināts par šī titula saņemšanu,” saņemot RSU Goda doktora titulu teica profesors Amulja Kumars Saksena.

Goda doktora titula piešķiršana ir atzinība par viņa izcilajiem sasniegumiem un centību medicīnas zinātnes attīstībā. Savā apsveikuma uzrunā RSU rektors Aigars Pētersons uzsvēra: “Sveicot profesoru Saksenu mūsu universitātē, vēlos atgādināt visiem, cik lielu ietekmi uz pasauli var atstāt viens cilvēks. Viņa nenogurstošie centieni, tālredzīgā vadība un nelokāmā centība kalpo kā iedvesma mums visiem.”

Profesora Saksenas karjera ir apliecinājums viņa centieniem sasniegt izcilību, inovācijas un globālo mērogu. Pēc medicīniskās izglītības iegūšanas Pēčas Universitātes Medicīnas skolā Ungārijā, ko absolvēja ar izcilību, viņš specializējās bērnu ķirurģijā Minsteres Universitātē, Vācijā, kur turpināja pilnveidot savas prasmes un uzsāka novatorisku pētījumu un klīniskās prakses ceļu.

Viņa ieguldījums bērnu ķirurģijas jomā ir plašs un daudzveidīgs, aptverot akūtas jaundzimušo un priekšlaicīgi dzimušu bērnu ķirurģiskās procedūras, audzēju ķirurģiju, minimālas piekļuves ķirurģiju, bērnu traumu ārstēšanu un daudz ko citu. Profesora Saksenas pieredze tādās jomās kā iedzimtu pataloģiju ķirurģija, krūškurvja sienas deformācijas un kuņģa un zarnu trakta endoskopija ir noteikusi jaunus standartus bērnu ķirurģiskajā aprūpē. Turklāt viņa kā Eiropas Bērnu ķirurgu asociācijas (EUPSA) prezidenta vadībā no 2021. līdz 2023. gadam ir bijusi būtiska nozīme nozares nākotnes veidošanā.

Profesora Saksenas saistība ar RSU ir nostabilizējusies vairāku gadu garumā. Pieredzējušais un pasaulē labi zināmais bērnu ķirurgs no Lielbritānijas vairākkārt ir viesojies Latvijā, sniedzot nenovērtējamas vadlīnijas un atbalstu mūsu akadēmiskajai kopienai. Īpaši nozīmīgs ir viņa vadītais Mohita Kakara (Mohit Kakar) promocijas darbs Biomarķieris akūtā un komplicētā apendicītā, kas tika iesniegts RSU 2023. gadā. Viņa mentorings un pieredze ir ievērojami bagātinājuši mūsu pētniecības iespējas un akadēmisko izcilību.

Rīgas Stradiņa universitāte Goda doktora nosaukumu piešķir kopš 1990. gada 26. jūnija, kad universitātes Zinātņu padome pieņēma šādu lēmumu. Līdz šim šo titulu saņēmuši jau vairāk nekā 70 RSU Goda doktori, tai skaitā bijušie valsts prezidenti Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers, kā arī mecenāti Vilis Vītols, Boriss un Ināra Teterevi, Egils Gulbis u. c. Goda doktora nosaukumu piešķir universitātes Senāts par izciliem sasniegumiem un nozīmīgu ieguldījumu Latvijas un RSU attīstībā.

Papildu informācijai