Skip to main content
Page is available only in Latvian
Par mums medijos
Pētniecība

Raksta autore: Anda Ķīvīte-Urtāne,
Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras asociētā profesore, Sabiedrības veselības institūta direktore

Latvijā joprojām visbiežāk par savu ideālo saimes modeli cilvēki uzskata ģimeni ar diviem bērniem. Vienlaikus ir pieaudzis to cilvēku īpatsvars, kas vēlas trīs un vairāk bērnu, un nedaudz pieaudzis to cilvēku īpatsvars, kas atvases vispār nevēlas, secināts vērienīgā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētījumā, kurā apzināti arī iedzīvotāju nosauktie šķēršļi vēlamā bērnu skaita sasniegšanā. Pētījumā arī secināts, ka, salīdzinot ar laiku pirms 20 gadiem, ir mazāk mākslīgo abortu un cilvēki retāk iesaistās gadījuma attiecībās.

Pētījums rāda, ka teju puse iedzīvotāju vēlas divus bērnus. 20 gadu griezumā šajā skatījumā būtisku atšķirību Latvijas iedzīvotājiem nav. Toties ir vairāk cilvēku, kuri vēlētos trīs, četrus vai vairāk bērnu: vīriešiem šis procents audzis no 30 % līdz 39 % un sievietēm no 28 % līdz 37 %. Nedaudz vairāk nekā pirms 20 gadiem ir to cilvēku, kuri negrib nevienu bērnu: vīriešiem šis procents pieaudzis no 4 % līdz 6 % un sievietēm no 2 % līdz 4 %. To, vai ieceres par bērnu skaitu piepildās, nepiepildās vai pārpildās, protams, ietekmē daudz dzīves faktoru – gan ietekmējamu, gan neietekmējamu.

Pēc Veselības ministrijas pasūtījuma veiktais Pētījums par Latvijas iedzīvotāju seksuālās un reproduktīvās veselības ietekmējošiem faktoriem un paradumiem ir jau ceturtais šāda veida pētījums mūsu valstī. Iepriekšējie veikti 1997., 2003. un 2011.  gadā.

Līdzīgi kā iepriekšējos pētījumos, arī 2023. gadā vadošais šķērslis vēlamā bērnu skaita sasniegšanā ir nestabilitāte ienākumos. Vienlaikus šis šķērslis ir mazākam iedzīvotāju īpatsvaram nekā agrāk. Par ienākumiem vairāk bažījās vīrieši un Rīgā dzīvojošie.

Satraucošs šķiet fakts, ka abās dzimuma grupās, salīdzinājumā ar iepriekšējiem pētījumiem, ir pieaudzis to cilvēku īpatsvars, kas kā šķērsli norāda veselības problēmas.

Pirmavots: LSM.lv