Skip to main content
Page is available only in Latvian
Inovācijas
Pētniecība
Zobārstniecība, mutes medicīna

Trešdien, 17. jūlijā, plkst. 13 Cēsīs, Piebalgas ielā 3 (208. telpā), Vispasaules cēsnieku dienās 2024 Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Inovāciju centrs un RSU vadošie zobārstniecības pētnieki piedalīsies paneļdiskusijā. Sarunas mērķis ir aktualizēt bērnu zobārstniecības pakalpojumu pieejamības trūkumu, kas veicinājis gan esošo zobārstniecības klīniku paplašināšanu, gan jaunu projektu, tostarp RSU Bērnu zobārstniecības centra, radīšanu.

Vispasaules cēsnieku dienās, iesaistoties RSU Inovāciju centram, nolemts paplašināt diskusijas, piesaistot vairākas zobārstniecības aprūpē iesaistītās puses, lai dotu iespēju izteikties, sarunāties, meklēt risinājumus, kas apmierinātu gan cēsniekus, gan zobārstniecības profesionāļus.

Paneļdiskusija Zobārstniecības aprūpes izaicinājumi Latvijā – Vai Cēsis būs pārmaiņu sākums? tiek rīkota, lai aktualizētu šogad veiktajā RSU pētījumā novēroto bērnu zobārstniecības pieejamības trūkumu valstī. Problēmai pievērsta Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta uzmanība. RSU Zobārstniecības fakultātes Zobu terapijas un mutes veselības katedras pētniece un bērnu zobārstniecības entuziaste Ilze Maldupa pašlaik vada RSU pētījumu – uz pierādījumiem balstītu kariesa kontroles stratēģiju ieviešanu bērnu zobārstniecībā Latvijā. Mērķis ir izpētīt efektīvu kariesa ārstēšanas stratēģiju ieviešanas iespējas Latvijā. Kā uzskata I. Maldupa, iespējams, Cēsu novada pieredze būs aizsākums pieejamākai un ilgtspējīgai zobārstniecības aprūpei Latvijā.

Diskusijas dalībnieki būs sabiedriskās organizācijas Vispasaules cēsnieku dienas organizators Aigars Strauss, RSU Inovāciju centra projektu vadītāja Airita Erte, Ieva Melišus no Veselības ministrijas, Berta Leimane no Slimību profilakses un kontroles centra,  Inese Suija-Markova no Cēsu novada domes,  RSU bērnu zobārstniecības pētniece Ilze Maldupa, Latvijas Periodontologu asociācijas prezidente un RSU Zobu terapijas un mutes veselības katedras docētāja un pētniece Una Stāmere, RSU Sabiedrības veselības institūta vadošā pētniece asoc. prof. Daiga Behmane, Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta vecākā eksperte Samanta Budrecka un Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktores vietniece Anita Zīmele, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vecākā eksperte Liene Levada.

Diskusijā tiks uzklausīti arī Cēsu novada vecāki un zobārstniecības klīniku vadītāji un tiks prezentēti Zanes Freimanes maģistra pētījuma rezultāti par zobārstniecības aprūpes pārklājumu Latvijā, vecāku apmierinātību un zobārstu attieksmi pret valsts apmaksāto bērnu zobārstniecības pakalpojumu sistēmu.