Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Pētniecība

Autore: projekta administratore Arta Grabčika

No 22. līdz 28. jūlijam projektā Jēkaba Prīmaņa Latvijas iedzīvotāju antropoloģiskās izpētes projekts. Piebalga piedalījās pieci Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) darbinieki un astoņi studenti.

Piebalgas iedzīvotāji bija ļoti atsaucīgi un ieinteresēti. Svērām, mērījām un sadarbībā ar CastPrint skenējām piebaldzēnus veselu nedēļu. Sākotnēji cerējām nomērīt vismaz 250 dalībnieku, bet pie mums ieradās 330 piebaldzēni, no kuriem divi bija mērīti 1936. gadā. Pilngadīgajiem dalībniekiem bija iespēja arī nodot asinis ģenētikas pētījumiem.

Izbrīnu rada jaunās tehnoloģijas

Cilvēkiem ļoti lielu interesi raisīja 3D skenēšana. Neviens no dalībniekiem vēl nebija redzējis sevi ieskenētu datorā, kur var sevi aplūkot no visām pusēm. Dalībnieki tika skenēti tādēl, lai varētu salīdzināt, vai jaunās tehnoloģijas tuvākajā laikā varētu aizstāt manuālās mērīšanas metodes.

Pie mums ieradās arī vairāki sportisti – gan profesionāļi, gan hobija līmeņa. Viena no dalībniecēm bija sieviete, kura šogad uzvarēja senioru basketbola turnīrā Eiropas čempionātā. Mērījās arī sportiste, kura iepriekšējā dienā atbrauca no Eiropas vieglatlētikas turnīra. 

Interesanti, ka uz pētījumu bija ieradušies ārzemēs dzīvojošie latvieši – no Īrijas, Anglijas, Itālijas un ASV.

Pētījumā piedalās veci un jauni

Mērīties atnācis bija arī viens seniors, kurš tik labi izskatījās un kustējās, ka sākumā nedomājām, ka viņam ir pāri 90 gadiem. Izrādās, viņš tika mērīts arī 1936. gadā. Turpretim jaunākajai dalībniecei bija 1,5 gads. Viņa mērījās kopā ar trīsgadīguo brālēnu. Abi jaunie dalībnieki bija tik ieinteresēti pētījumā, ka nebaidījās no instrumentiem, skeneriem, pētniekiem un ļāva nomērīt pilnīgi visu.

Profesors Jānis Vētra piedalījās konferencē Piebalgas žurme, kur viņam jautāja: "Kā jūs nosakāt, kas ir piebaldzēni?" Profesors atbildēja, ka uz šo jautājumu mēs atļaujam sev atbildēt katram pašam. Pēc tam vietējie teica, ka tā ir vispareizākā atbilde uz šo jautājumu.

5.–11. augustā dosimies uz Jaunpiebalgu un ceram uz tikpat lielu atsaucību.

Paldies visiem, kas piedalās projekta īstenošanā!

Paldies arī Dr. med. Lindai Gailītei, Roche Latvija vadītājam Raulam Vēliņam, asoc. prof. Andrejam Ivanovam, Cēsu novada pašvaldībai un Ellai Frīdvaldei-Andersonei.

rsu_piebaldzenu_petijums22.jpgNo kreisās: antropometrijas virziena vadītāja asoc. prof. Silvija Umbraško, vecākā laborante Svetlana Kerimova, Santa Vītoliņa (ZF), Māris Lācis (CastPrint), Aleksandra Brante (MF), Vanesa Bauže (FF), Darja Derbeņeva (MF), Marta Felicita Tiesniece (MF), Madara Ķeze (MF), Jānis Oliņš (CastPrint),  Agnese Miķelsone (MF), projekta administratore asist. p. i. Arta Grabčika, projekta vadītājs prof. Jānis Vētra, E. Gulbja laboratorijas pārstāve.

Fotogrāfijā nav lekt. p. i. Lāsmas Asares, Silvas Laures (MF) un Mariusa Jansona (Roche).

Plašāka informācija par pētījumu