Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem

Šā gada 7. septembrī Rīgas Centra humanitārās vidusskolas sporta kompleksā Krišjāņa Barona ielā 116A no plkst. 13 līdz 18 notiks interaktīvi izglītojošais bezmaksas pasākums Zinošs un drošs 2024, kurā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) veselības aprūpes studenti un mediķi bērniem un viņu vecākiem sniegs zināšanas par rīcību nelaimes gadījumos, ikdienā gūtu traumu profilaksi un veselīgu dzīvesveidu.

Pasākumā Zinošs un drošs 2024 varēs apmeklēt desmit stacijas (piemēram, pirmā palīdzība, drošība dabā, pilsētā, telpās, uz ūdens, pie uguns). Būs iespēja uzzināt vairāk par bērnu augšanai drošu un labvēlīgu vidi, veselīgu uzturu un psihoemocionālo veselību. Apmeklējot stacijas un piedaloties izveidotajās aktivitātēs un spēlēs, bērni varēs jautri pavadīt laiku, papildināt savas zināšanas, kā arī izmantot iespēju tikt pie Zinošs un drošs 2024 atbalstītāju balvām.

Pēc Veselības ministrijas datiem bērnu traumatisms Latvijā ir augstā līmenī, tādēļ ir svarīgi papildināt sabiedrības zināšanas par traumu gūšanas riska faktoriem un to novēršanu. Biežākie iemesli traumām – lēkāšana batutā, neuzmanīga braukšana ar velosipēdu un aizsarglīdzekļu nelietošana. 2023. gada maijā dažādas traumas uz batuta guvuši 52 bērni.

zin_d1.png

zin_d3.png

zin-d2.png

zin_d4.png

Statistika liecina, ka bērni vecumā līdz vienam gadam 90 % gadījumu traumas gūst mājās vecāku neuzmanības vai nedrošas vides dēļ. Ir nozīmīgi atsvaidzināt zināšanas par to, kas var padarīt bērnu dzīvi drošāku un labāku, tādējādi izvairoties ne tikai no braucieniem uz slimnīcu (slimnīcas apmeklējuma), bet arī no piedzīvotā stresa gan bērnam, gan vecākiem.

Pasākumā gaidītas ģimenes ar bērniem, lai jaukā un izglītojošā gaisotnē pavadītu laiku, padarot bērnu ikdienu drošāku ilgtermiņā.

Pasākums Zinošs un drošs notiks jau septīto reizi. To kopīgi organizē Latvijas Pediatru asociācija, RSU, RSU pediatrijas studentu zinātniskajam pulciņš, Rīgas dome un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, kā arī Valsts policija un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Pasākuma Facebook lapa