Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pētniecība

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un citas vadošās Latvijas augstskolas sporta zinātnē šobrīd aicina cilvēkus, kuri regulāri nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm vienatnē vai komandā, piedalīties vērienīgā valsts pētījumu programmas Sports projekta* apakšpētījumā.** Tajā noskaidros tautas sportā iesaistīto cilvēku psihisko un fizisko veselības novērtējumu, fizisko aktivitāšu ietekmi uz veselību, fokusējoties tieši uz tautas sportā iesaistītajiem.

Tautas sports ir fiziskas aktivitātes un sacensības bez vecuma ierobežojuma, lai nostiprinātu un uzlabotu veselību, sekmētu fizisko un garīgo attīstību, aktīvu brīvā laika pavadīšanu un sociālo saskarsmi. Pētījums plānots trīs posmos, un pirmajā no tiem var piedalīties jebkura vecuma, fiziski aktīvs cilvēks, lejupielādējot aplikāciju vppsports.duckdns.org mobilajā ierīcē. 

Projekta IMRSportsLV vadītāja, RSU profesore Signe Tomsone komentē:

"Daļai Latvijas iedzīvotāju ir nepietiekama fiziskā aktivitāte un izpratne par fizisko aktivitāšu nozīmi veselības saglabāšanā un nostiprināšanā, tāpēc Latvijas sporta politikas pamatnostādņu kontekstā kā viens no izaicinājumiem definēts: veicināt veselīgu dzīvesveidu un stiprināt tautas sporta attīstību.

Projektā IMRSportsLV pētījumi aptvers tādas mērķa grupas kā sportā iesaistītie bērni un jaunieši, tautas sportā iesaistītie un pielāgotajā sportā iesaistītie sportisti. Būtisks projekta rezultāts būs metodika tautas sportā iesaistīto sportistu psihiskās un fiziskās veselības monitorēšanai." 

Latvijas Universitātes asociēto profesore, apakšprojekta vadītāja Līga Plakane papildina:

"Neraugoties uz fizisko aktivitāšu sniegtajiem ieguvumiem cilvēka veselībai, fiziski aktīviem cilvēkiem pastāv traumu un pārslodžu risks, jo īpaši, ja tautas sportisti, kuri strauji palielina savu treniņu noslodzi un izmanto intensīvus treniņu režīmus, kas ir līdzīgi profesionālu sportistu treniņiem.

Pētījumā aicināti piedalīties tautas sporta aktīvisti no dažādiem individuāliem un komandas sporta veidiem, piemēram, skriešanas, nūjošanas, riteņbraukšanas, orientēšanās sporta, basketbola, volejbola, florbola u. c."  

Kā notiek pētījums?

Tie, kuri grib piedalīties pētījumā, var lejupielādēt pētījumam speciāli izveidoto aplikāciju vppsports.duckdns.org un saglabāt to tik ilgi, kamēr piedalāties pētījumā. Pirmā posma aptaujā ir iekļauti jautājumi par ikdienas fizisko aktivitāšu līmeni, par sēdēšanas biežuma un ilguma paradumiem, kā arī daži psiholoģiskie testi. Informācija par nākamo kārtu norisi un saziņa ar pētniekiem notiks ar aplikācijas starpniecību. Nākamajos posmos tiks veikta padziļināta fiziskās sagatavotības un kognitīvo spēju novērtēšana laboratorijas apstākļos. 

Ikvienam 2. un 3. kārtas dalībniekam būs iespēja saņemt individuālu muskuļu spēka un jaudas īpašību un ekstremitāšu asimetrijas novērtējumu, kā arī atgriezenisko saiti par vizuāli telpiskām spējām. Piedalīšanās pētījumā ir brīvprātīga. Aplikācija veidota tā, lai dalībnieku nebūtu iespējams identificēt pēc anketā sniegtās informācijas, un dati tiks izmantoti tikai apkopotā veidā pētījuma mērķa sasniegšanai. 

Informatīvi atbalsta Latvijas Sporta federāciju padome, Latvijas Tautas sporta asociācija. 

Vairāk par projektu var lasīt mājaslapā.


* Pētījums par tautas sportā iesaistīto fizisko un garīgo veselības stāvokli ir daļa no nozīmīgākā projekta pēdējo gadu laikā Latvijas sporta nozarē. Projektu "Inovācijas, metodikas un rekomendācijas sporta nozares attīstībai un pārvaldībai Latvijā (IMRSportsLV) īsteno zinātnieki no RSU, tostarp RSU Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, tostarp RTU Liepājas akadēmijas, trīs gadu garumā līdz 2026. gada beigām valsts pētījumu programmā Sports 

Projekta mērķis ir attīstīt inovācijas sporta sasniegumu veicināšanai, metodes sportistu veselības un funkcionālo spēju pārraudzībai un treniņu metodikas rezultātu efektivitātes uzlabošanai, izstrādāt metodiku sporta infrastruktūras apzināšanai un statistikas rādītāju apkopošanai. 

** Pētniecības metožu un zināšanu bāzes izveide tautas sportā iesaistīto personu psihiskās un fiziskās veselības novērtēšanai