Skip to main content
Page is available only in Latvian
Inovācijas
Studentiem
Darbiniekiem
Skolēniem

Šāgada Zinātnieku nakts plašo bezmaksas pasākumu un aktivitāšu programmu Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) apmeklēja teju 3000 interesentu, kas iekāpa zinātnieku kurpēs RSU Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA) un Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā (MITC). MITC iecienītākās aktivitātes kā katru gadu bija zobārstniecība un ķirurģija, savukārt LSPA – veselības un sporta zinātnes aparatūras un individuālo sporta sasniegumu mērījumi.

MITC šogad piedāvāja plašu aktivitāšu programmu kā lieliem, tā maziem. Jaunākos apmeklētājus aizrāva 3D modeļu darbnīca, koši ķīmiskie eksperimenti un iespēja izzināt dažādas zāles, kā arī iespēja pārbaudīt savus spēkus uz sporta trenažieriem. Vecākie apmeklētāji labprāt izmēģināja prasmes ķirurģiskās mezglošanā un ķirurģijas simulatorā LapBox. Kā katru gadu īpašu ievērību izpelnījās arī zobārstniecība un dzemdniecība.

Lielu atsaucību guva aktivitāte Ilgais ceļš zālēs, kuras laikā ikviens varēja uzzināt ko jaunu par medikamentiem – piedalīties aizraujošos zinātnes eksperimentos un pārbaudīt savas zināšanas par dažādām vielām. Visas nakts gaitā uzsieti arī 1500 ķirurģiskie mezgli. Gandrīz simt apmeklētāju iemēģināja roku pirmajā palīdzībā, un vairāki desmiti kļuva par topošajiem miljonāriem, uzvarot B-Space simulatora spēlē Miljonāru cirks.

RSU LSPA bija priecīgi uzņemt kā jauniešus un ģimenes ar bērniem, tā dažādas sporta grupas. Vecākie apmeklētāji labprāt izzināja veselības un sporta zinātnes aparatūru un pārbaudīja savus individuālos mērījumus sporta sasniegumos, psiholoģisko noturību un kopējo ķermeņa labsajūtu. Tāpat atzinību guva vakuuma masāžas zābaki. Mazākie apmeklētāji labprāt piedalījās sporta aktivitātēs, gāja labirintu tumsā un piedalījās telpu orientēšanās sacensībās. Seniori jautri pavadīja laiku vingrojot ar 3D brillēm.

Pateicamies 45 LSPA studentiem, kuri palīdzēja aktivitāšu organizēšanā un vairāk nekā 60 iesaistītajiem MITC aktivitāšu nodrošināšanā.

Eiropas Zinātnieku nakts ir Eiropas līmeņa pasākums zinātnes un tās sasniegumu popularizēšanai, kas katru gadu notiek septembra pēdējā piektdienā. Pasākuma mērķis ir popularizēt zinātni un izglītot sabiedrību, īpaši jauniešus, par zinātnes nozīmi un sasniegumiem, kā arī padarīt zinātni pieejamāku plašākai sabiedrībai. Šāgada vadmotīvs Satiec savu zinātnieku! izceļ zinātniekus kā gidus, kas palīdz atklāt zinātnes pasauli un iedvesmo nākotnes karjerai šajā jomā.

Uz tikšanos nākamajā gadā!