Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem

Par godu oktobrim – Krūšu veselības mēnesim – 30. septembrī svinīgi prezentēts rozā mobilais mamogrāfijas busiņš.

Kampaņas Tavu krūšu drošībai ietvaros sievietēm, kuras sasniegušas 40 gadu vecumu, bija iespēja doties uz busiņu, lai bez maksas veiktu krūšu mamogrāfiju.

krusu_veselibas_menesis_2024_01.jpg

Lai uzlabotu mamogrāfijas pieejamību ārpus lielākajām pilsētām, no 1. oktobra rozā mamogrāfijas busiņš kursēs pa visu Latviju un piestās 14 vietās.

Rozā mamogrāfijas busiņa pieturvietas

Kampaņas pasākumu apmeklēja arī RSU ginekoloģijas un dzemdniecības studentu zinātniskais pulciņš, studenti no RSU Obstetrics and Gynaecology Academic Society kopā ar dr. Elizabeti Ārgali un dr. Katrīnu Puriņu-Liberti, aicinot sievietes visā Latvijā rūpēties par savu krūšu veselību.

Krūts vēzis ir visbiežāk sastopamais ļaundabīgais audzējs sievietēm. Skrīnings sniedz iespēju krūts vēzi atklāt laicīgi, kas ievērojami uzlabo pacienta prognozi. Latvijā valsts organizētā krūts vēža skrīninga ietvaros sievietēm 50–70 gadu vecumā reizi divos gados tiek nosūtīts uzaicinājums uz bezmaksas mamogrāfijas izmeklējumu. Diemžēl katru gadu uz skrīninga aicinājumu atsaucas mazāk nekā puse no uzaicinātajām sievietēm.

Ceļojošajā mamogrāfijas busiņā sievietes, kuras sasniegušas 40 gadu vecumu, varēs veikt bezmaksas pārbaudi ar ārsta vai speciālista nosūtījumu, toties sievietēm pēc 50 gadu vecuma ar skrīninga uzaicinājuma vēstuli nosūtījums nav nepieciešams.

Pasākuma laikā pulciņa dalībniekiem bija iespēja novērot mamogrāfijas norisi busiņā. Šī vērtīgā pieredze ļauj topošajiem veselības speciālistiem labāk izprast izmeklējuma būtību, lai par to varētu pilnvērtīgi informēt pacientes. Aicinām ikvienu sievieti būt atbildīgai un rūpēties par savu krūšu veselību!