Skip to main content
Page is available only in Latvian
Inovācijas
Studentiem
Absolventiem
EIT Health

10. un 11. oktobrī Rīgā norisināsies Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta veselības kopienas (EIT Health) veselības inovāciju hakatons i-Days Latvijas universitāšu studentiem no visām akadēmiskajām specialitātēm, iedvesmojot iesaistīties veselības aprūpes inovācijās un jaunuzņēmējdarbībā. Šāgada tēma ir personalizētā jeb precīzijas medicīna – inovatīva pieeja slimību ārstēšanai un profilaksei, kurā tiek ņemtas vērā katra cilvēka ģenētiskās īpatnības, dzīves vide un dzīvesveids, atsakoties no idejas, ka visas zāles un metodes der visiem. Uzvarētāju komanda pārstāvēs Latviju i-Days Eiropas finālā novembra beigās Budapeštā.

EIT Health un RSU rīkotās i-Days jeb inovāciju dienas ir veselības inovāciju hakatons universitāšu studentiem (bakalaura, maģistra un doktorantūras līmenī) no visām studiju programmām, kas popularizē veselības inovācijas augstskolu studentu vidū. Šajā hakatonā tiek vērtētas idejas pašā agrīnākajā stadijā, tāpēc dalībniekiem nav nepieciešamas priekšzināšanas vai iepriekšēja pieredze inovāciju, uzņēmējdarbības vai veselības aprūpes jomā.

i_days_2024.png

i-Days Latvijas posms notiks 10. un 11. oktobrī RSU un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Šogad i-Days notiek arī kā viens no pasākumiem PMNET Forum ietvaros, un tā tēma ir precīzijas medicīna.

Pašlaik ne vien medicīnā, bet arī tautsaimniecībā kopumā ir akūta nepieciešamība pēc inovatīviem risinājumiem, kas atvieglotu medicīnas personāla slogu un atveseļošanās ceļu pacientam. Attīstība un sasniegumi medicīnā veicina jaunu “personalizētās” vai “precīzās” medicīnas pieeju, kurā ārstēšana tiek pielāgota katram pacientam, balstoties uz viņa ģenētisko profilu, dzīvesveidu un vidi. Taču šīs precizitātes sasniegšana ir saistīta ar izaicinājumiem, ko rada gan tehnoloģiju ieviešana, gan sabiedrības izpratne par precīzijas medicīnu, kā arī pašreizējais veids, kā tiek pieņemti lēmumi veselības aprūpes jomā. Hakatona partneri, Bērnu slimnīca un biotehnoloģiju uzņēmums Roche, aicina risināt tādus izaicinājumus kā komunikācijas uzlabošana par precīzijas medicīnu, rīks personalizētas aprūpes nodrošināšanai, risinājums efektīvai bērnu paliatīvās aprūpes nodrošināšanai un digitālo laboratorijas datu līdzdalība labāku veselības rezultātu sasniegšanā.

liga_zuka_sq.png

Esam pārliecināti, ka dažādu jomu un līmeņu studentu sadarbība, veidojot starpdisciplināras komandas, veicina visaptverošu, daudzveidīgu un tiešām vērtīgu ideju rašanos un inovāciju kultūras attīstību, kas veselības aprūpei un tautsaimniecībai kopumā ir ļoti nepieciešams. Kaut arī šajā hakatonā izaicinājumi saistās tieši ar precīzijas medicīnu, ticam, ka šādi pasākumi ir laba augsne arī citu ideju aizmetņiem, savukārt balvu fonds palīdzēs studentu komandām savas idejas prezentēt starptautiskā līmenī, iegūt jaunu pieredzi un, iespējams, pārvērst reālā produktā vai pakalpojumā.

Līga Žūka, RSU Inovāciju centra direktore,
EIT Health
centra Latvijā (EIT Health RIS Hub in Latvia) vadītāja

i-Days hakatona Latvijas posma laikā divās dienās dalībnieki varēs klausīties nozares profesionāļu lekcijas, iedvesmoties no veiksmes stāstiem, piedalīties treniņu sesijās un saņemt mentoru palīdzību, lai radītu inovatīvus risinājumus. Veiksmīgākās idejas autori iegūs ceļazīmi uz Eiropas fināla sacensībām Budapeštā, kas norisināsies 28. un 29. novembrī, kā arī balvu no globālā EIT Health i-Days sponsora Amazon Web ServicesAWS kredītus 2000 ASV dolāru apmērā. Savukārt Latvijas i-Days kopējais balvu fonds uzvarētāju komandas idejas attīstībai ir 3000 EUR. Balvu fondu nodrošina Roche.

Interesenti no visām Latvijas augstākās izglītības iestādēm aicināti pieteikties jau tagad, aizpildot pieteikumu. Pieteikties iespējams jau iepriekš noformētās komandās trīs cilvēku sastāvā vai individuāli (tādā gadījumā komandas tiks izveidotas pasākuma laikā). Pieteikšanās atvērta līdz 7. oktobrim.

i-Days ieguvis augstu novērtējumu veselības jomas profesionāļu vidū, jo jau iepriekš Latvijas posmos radītas vērtīgas idejas, piemēram, ierīce senioru veselības uzraudzīšanai, pacienta karte jeb digitālā lietotne, kas nodrošina personas datu apkopojumu, risinājumi, kas novērstu saindēšanos ar pārtiku, virtuāls kustības palīgs vingrošanai un fizioterapijai, aplikācija krūts vēža pacientiem, ar kuras palīdzību pacientiem tiek sniegta noderīga informācija par slimības ārstēšanu u. c.

Plašāka informācija par PMNET foruma programmu un runātājiem, kā arī reģistrācija dalībai forumā pieejama vietnē www.pmnetforum.com.

Par i-Days

i-Days piedāvā iespēju studentiem, rezidentiem un jaunajiem profesionāļiem piedalīties inovatīvu veselības aprūpes ideju izstrādē dažādos EIT Health pasākumos visā Eiropā. Pasākumu laikā dalībnieki gūst padziļinātu ieskatu veselības aprūpes jautājumos, iepazīstas ar jaunākajām inovācijām veselības nozarē un sacenšas komandās, lai risinātu reālās dzīves problēmas. Katras valsts i-Days uzvarētājkomanda iegūst galveno balvu – ceļazīmi uz i-Days Eiropas konkursa finālu, kas šogad norisināsies Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā.

Par EIT Health

EIT Health ir Eiropas publiskā un privātā sektora tīklojums veselības aprūpes jomā, kuru izveidojuši vairāk nekā 150 partneru – Eiropas vadošie uzņēmumi, universitātes, pētniecības un attīstības centri, kā arī slimnīcas un institūti. Tīklojuma uzdevums ir nodrošināt tādu veselības aprūpi, kas nākotnē sniegs Eiropas iedzīvotājiem iespēju dzīvot ilgāk un veselīgāk. EIT Health uzlabo Eiropas veselības aprūpes speciālistu prasmes, investējot viņu profesionālajā attīstībā un veicinot inovatīvu medicīnas produktu komercializāciju starptautiskajā mērogā. EIT Health Latvijas centrs (EIT Health RIS Hub in Latvia) kopš 2019. gada janvāra atrodas Rīgas Stradiņa universitātē.