Skip to main content
Page is available only in Latvian
Darbiniekiem
Iekšējā konsolidācija
Tradicionālie pasākumi

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) 2024. gada 2. oktobrī atklāja sesto Jauno docētāju skolas sasaukumu. Skolas programmu apgūs 26 docētāji no 11 struktūrvienībām.

No Rehabilitācijas katedras, Māszinību un dzemdību aprūpes katedras, Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedras – no katras pa docētājam, no RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžas, Farmakoloģijas katedras, Sabiedrības veselības institūta un Statistikas mācību laboratorijas – no katras struktūrvienības divi docētāji, no Iekšķīgo slimību katedras un Pediatrijas katedras – pa trīs docētājiem, no Sociālo zinātņu fakultātes – četri docētāji, bet no RSU Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas – pieci docētāji.

Jauno docētāju skolā tiek uzņemti docētāji ar pedagoģiskā darba pieredzi līdz pieciem gadiem. Programma norisināsies četrus mēnešus – gan klātienē, gan tiešsaistē. Tā ir unikāla iespēja gūt visaptverošas zināšanas un prasmes, kas ir būtiskas augstākās izglītības kvalitātes uzlabošanai. Dalībnieki apgūs studiju kursa dizaina izveidi, studiju rezultātu vērtēšanas sistēmas izstrādi, dažādas mācīšanās un mācīšanas metodes, kā arī interaktīva studiju satura izstrādi. Viens no skolas mācību procesa svarīgiem elementiem ir docētāju hospitēšana – savstarpēja lekciju un nodarbību novērošana, kas ļauj dalībniekiem kopīgi meklēt labākos risinājumus un dalīties ar veiksmīgiem piemēriem.

Pozitīva ietekme uz personīgo un profesionālo izaugsmi

Līdz šim piecos iepriekšējos sasaukumos Jauno docētāju skolu ir pabeiguši 116 RSU docētāji. Šīs programmas mērķis ir sniegt docētājiem instrumentus, kas palīdzētu ne tikai uzlabot savu darbu, bet arī dalīties ar apgūtajām prasmēm un zināšanām savās katedrās, veicinot studiju procesa modernizāciju un attīstību. Līdzšinējās Jauno docētāju skolas dalībnieku atsauksmes apliecina programmas augsto vērtību un pozitīvo ietekmi uz personīgo un profesionālo izaugsmi.

Jaunā sasaukuma atklāšanas pasākumā RSU prorektors akadēmiskajā darbā asoc. prof. Dins Šmits uzsvēra, ka tādas institūcijas kā Pedagoģiskās izaugsmes centrs, kas mērķtiecīgi atbalsta docētājus pedagoģiskās kompetences pilnveidē, citās Latvijas augstskolās nav, un izteica pateicību par paveikto centra direktorei un Jauno docētāju skolas idejas autorei asoc. prof. Norai Jansonei-Ratinikai un viņas komandai.

Svarīgi ir ne tikai mācīties, bet arī dalīties ar zināšanām

“Šogad svinam Pedagoģiskās izaugsmes centra 10 gadu jubileju, un esmu gandarīta, ka viens no mūsu sapņiem par Jauno docētāju skolas izveidošanu ir piepildījies un nu jau sesto reizi docētāji varēs pilnveidot savas prasmes,” atzina N. Jansone-Ratinika.

“Jaunajiem kolēģiem novēlu ne tikai uzkrāt zināšanas, bet arī prast šīs zināšanas patstāvīgi likt lietā – tas docētāja darbā ir ļoti svarīgi.”

RSU pedagoģiskās izaugsmes inovāciju vadītājs Raimonds Strods atzīmēja, ka RSU attīstībai ļoti svarīga ir Jauno docētāju skola, jo tās absolventi ne tikai ir kļuvuši prasmīgāki docētāji, bet arī aktīvi iesaistās pētniecībā, kā arī ieņem vadošus akadēmiskos un administratīvos amatus.

RSU Jauno docētāju skolas dalībnieki tiek aicināti uzņemties iniciatīvu un palīdzēt modernizēt studiju procesu, daloties ar labajām praksēm un apgūtajām mācīšanās un mācīšanas stratēģijām arī ārpus šīs programmas robežām.

Jauno docētāju skola darbojas kopš 2019. gada

RSU Pedagoģiskās izaugsmes centrs jau kopš 2014. gada atbalsta docētājus pedagoģiskās kompetences attīstīšanā, piedāvājot dažāda veida un satura mācības. 2019. gadā ar ESF projekta Rīgas Stradiņa universitātes akadēmiskā personāla kapacitātes stiprināšana nr. 8.2.2.0/18/A/013 atbalstu Pedagoģiskās izaugsmes centrs izveidoja Jauno docētāju skolu, kas darbojas kā atbalsta platforma docētājiem, kuri ir savas akadēmiskās karjeras sākumā.


Projekts nr. KPVIS 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/005 RSU iekšējā un RSU ar LSPA ārējā konsolidācija. 

finanse_es_nacionalais_attistibas_plans.jpg