Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Grāmatas

Foto no RSU arhīva

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētās profesores un Centrālās laboratorijas padomes locekles Jeļenas Storoženko vadībā tapis nozīmīgs medicīnas aktualitātēm veltīts izdevums Laboratoriskie izmeklējumi dažādu slimību diagnostikā. Grāmata kļuvusi par būtisku papildinājumu medicīnas literatūrai, piedāvājot gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas, kas būs noderīgas plašam medicīnas profesionāļu lokam.

izdevums_laboratoriskie_izmeklejumi_dazadu_slimibu_diagnostika_atversana02.jpg

Izdevums īpaši izceļ laboratorisko izmeklējumu nozīmi dažādu slimību diagnosticēšanā, ārstēšanas izvēlē un veselības uzraudzībā.

Grāmata aptver visplašākos laboratorisko izmeklējumu veidus un to pielietojumus dažādu slimību diagnosticēšanā. Lasītāji atradīs detalizētu informāciju par dažāda veida laboratorisko rādītāju nozīmi, patoģenēzes mehānismiem, rezultātu interpretāciju, diagnostikas algoritmiem, kā arī izmeklējumu veikšanas metodēm. Īpaša uzmanība tiek pievērsta testiem, kas palīdz ārstiem noteikt dažādas patoloģijas un izvēlēties piemērotākās ārstēšanas metodes.

Izdevumā aprakstītas vairākas slimību grupas un to diagnostika, piemēram, iekšķīgās slimības, endokrinoloģiskās patoloģijas, onkoloģiskās, ģenētiskas, autoimūnās, infekcijas un parazitārās slimības.

Tajā minēti dažādi klīniskie gadījumi no autoru praktiskās pieredzes, kā arī pētījumu dati un laboratoriskie piemēri.

Saturs ir pielāgots gan ikdienas praksē strādājošiem ārstiem, kas saskaras ar laboratorisko izmeklējumu rezultātu interpretēšanu un diagnostikas lēmumiem, gan rezidentiem un studentiem, kuri grib padziļināti apgūt laboratorijas izmeklējumus.

izdevums_laboratoriskie_izmeklejumi_dazadu_slimibu_diagnostika_atversana.jpg

Īpaši vērtīga grāmata būs ģimenes ārstiem, internistiem, infektologiem, onkologiem, endokrinologiem, kā arī citu specialitāšu ārstiem, kuriem ikdienas praksē nepieciešams precīzi un ātri noteikt pacientu diagnozi. Veselības aprūpes iestāžu laboratoriju vadītājiem un citiem diagnostikas speciālistiem šī grāmata sniegs vērtīgus norādījumus, kā optimizēt un uzlabot laboratorisko izmeklējumu kvalitāti un to praktisko izmantošanu.

Grāmata sniegs iespēju ārstiem pieņemt pamatotākus lēmumus, kas balstīti uz laboratorisko izmeklējumu rezultātiem. Tajā iekļautās zināšanas palīdzēs gan slimību agrīnā atklāšanā, gan izvēloties piemērotāko ārstēšanu, kas īpaši ir būtiskā hronisku un smagu slimību gadījumā, piemēram, onkoloģijā. Pateicoties šai grāmatai, pacienti varēs paļauties uz augstāku diagnostikas precizitāti un atbilstošu ārstēšanu, kas ilgtermiņā veicinās sabiedrības veselību kopumā.

Autoru kolektīva vadītāja ir RSU asociētā profesore Jeļena Storoženko. Izdevuma saturu recenzēja RSU profesori Aivars Lejnieks, Sandra Lejniece un Ludmila Vīksna.

izdevums_laboratoriskie_izmeklejumi_dazadu_slimibu_diagnostika_jelena_storozenko.jpgRSU asoc. prof. Jeļena Storoženko grāmatas atvēršanas svētkos

Grāmatas autori: RSU profesori Aivars Lejnieks, Sandra Lejniece, Ludmila Vīksna un Ilze Konrāde, RSU asoc. profesori Aleksejs Derovs, Simona Doniņa, Anna Miskova un Jana Žodžika, LU asoc. prof. Ieva Tolmane, RSU docenti Elga Bataraga, Sniedze Laivacuma un Sergejs Ņikuļšins, LU doc. Juris Plonis, RSU docētājas Ineta Grantiņa un Olga Plisko, ārsti Betija Jurģe, Ilze Radoviča-Spalviņa, Gunta Šmite, Inga Orleāne, Evija Skrode un Evija Stumbra-Stumberga.

Grāmata tapusi sadarbībā ar SIA Centrālā laboratorija, to izdevis Medicīnas apgāds.