Skip to main content
Page is available only in Latvian
Ilgtspējīgas attīstības mērķi
Studentiem
Attīstība
Darbiniekiem

Autore: Linda Rozenbaha, RSU Sabiedrisko attiecību nodaļa
Foto no RSU arhīva

Ikviena augstskola ir nākotnes veidotāja, jo studenti būs cilvēki, kas veidos valsti, pasauli daudzus turpmākos gadus. Un rūpes par ilgtspējīgu vidi universitātē ir rūpes par šo turpmāko pasauli, kuru veidos mūsu studenti un mācībspēki. Tās ir rūpes ierādīt prasmi būt atbildīgam un tālredzīgam. 

Rakstu sērijā iepazīstināsim ar Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) paveikto un iedzīvināto ilgtspējīgas vides un saimniekošanas veidošanā.

rsu_ilgtspeja_galvena_bilde.jpg

Šajā rakstā atbildēsim uz jautājumu, kāpēc ilgtspēja RSU ir svarīga un nedaudz iezīmēsim kopumā, ko darām un vēl plānojam darīt šajos jautājumos.

RSU Infrastruktūras departamenta direktors Dainis Zemešs spriež, ka pamazām ieguldīšanās ilgtspējībā kļuvusi par pašsaprotamu vērtību un, viņaprāt, vairs nebūtu jāskaidro, kāpēc tas ir svarīgi: “Gan zinātnieku vidē, gan sabiedrībā jau radusies izpratne, cik ļoti piesārņojums no atkritumiem ietekmē globālo klimatu, kāda ir ietekme dažādam vides piesārņojumam, cik nozīmīga ir ilgtspējīga saimniekošana. RSU ir internacionāla, un jo īpaši ārvalstu studenti sagaida, ka šeit vide būs ne tikai moderna, bet arī ekoloģijai draudzīga.” 

Apsaimniekošanas un ēku uzturēšanas nodaļas vadītāja Laila Skrodele atzīmē: “Mēs, RSU, ļoti daudzās jomās esam līderis, un arī ilgstpējības jautājumos esam līderi Latvijā.

Ārpasaule ir ļoti pārsteigta par to, ko darām. Un mēs esam izvēlējušies vides labā darīt vairāk, nekā no mums prasa.

Piemēram, atkritumu šķirošanā veicam vairāk par likumdošanā noteikto.”

RSU ilgtspējas aktivitātes novērtētas arī ar balvu: 2023. gadā iegūta Latvijas Bankas un Korporatīvās pārvaldības konsultatīvās padomes ieviestā Latvijas Ilgstpējīgas pārvaldības balva par izaugsmi, jo RSU sekmējusi attīstību ilgtspējīgas pārvaldības un izaugsmes jautājumos, kā arī ir pilnveidojusi korporatīvo pārvaldību un nodrošinājusi, ka universitātes darbībā tiek ievērotas iepriekš definētās vērtības. 

Viens no aspektiem, kādēļ RSU uzlabo un iegulda ilgtspējīgā vidē, ir konteksts augstskolu reitingos. “Tur liels īpatsvars ir arī infrastruktūras tehniskajiem un apsaimniekošanas sniegumiem,” paskaidro Dainis Zemešs, "QS Sustainability Ranking reitingā 45 % no vērtējuma veido sociālās ietekmes rādītāji, 45 % – klimata un vides ietekme (45 %), 10  % – pārvaldība. Savukārt citā reitingā – The Impact Ranking – 22 % svars ir rādītājam SDG 17 (partnerība), un 16 pārējiem ANO ilgtspējas attīstības mērķiem ir vienāds (26 %) svars. Reitingā atspoguļo pēdējo divu gadu vidējo rādītāju.”

Šogad RSU īpaši pievērsusies ilgtspējas jautājumu izvērtēšanai, notikušas regulāras ekspertu diskusijas. “Vēl pašlaik strādājam, lai iegūtu pilnvērtīgu atgriezenisko saiti un konkrētus secinājumus, ko jau darām labi un ko vēl vajadzētu uzlabot. Protams, daudz ko no izrunātā jau zinājām, bet diskusijas paver plašāku redzējumu, un varēsim spert vēl kādus tālākus soļus. Ir labi ieraudzīt un, piemēram, uzkrāt un analizēt datus,” novērtē Dainis Zemešs. 

Piemēram, ir vērtēti šaurāki loki kā apkure, elektroenerģija, ūdens patēriņš, atkritumu apjomi u. c. 

Atkritumu šķirošana un tīrs ūdens

Mēs rūpējamies par vidi gan lielākos aspektos, gan it kā sīkumos, kas tomēr rada nozīmīgus labvēlīgus rādītājus. Piemēram, RSU telpās pie ūdens ieguves vietām nav vienreizlietojamo krūžu – lai katrs izmantotu daudzkārt lietojamos traukus un lieki nepiesārņotu vidi. Nav atkritumu tvertņu zem darba galdiem.

rsu_ilgtspeja_atkritumu_skirosana.jpg

“Mēs šķirojam atkritumus uzreiz to rašanās vietā – katrs pats aiziet un iemet visu atbilstošajā vietnē,”

min Laila Skrodele. Turklāt ietaupās arī laiks – apkopējai nav jāložņā zem galdiem. Šķirotie atkritumi ir bezmaksas pakalpojums – maksājam par sadzīves atkritumu izvešanu. 

Jau 2012. gadā tika ieviests pirmais ūdens filtrs un RSU ēkās ir bez maksas pieejams kvalitatīvs dzeramais ūdens. 

Atjaunojamā enerģija

RSU ir ieviesusi un turpmāk apņēmusies ieviest energoefektīvus risinājumus, kas ir pamats racionālai un efektīvai enerģijas izmantošanai, kā arī ilgtermiņā nodrošinās universitātes enerģijas patēriņa samazināšanos. 

Tehnisko un transporta pakalpojumu nodaļas vadītājs Andis Miončinskis atzīmē, ka jau kopš 2017. gada RSU ir ieviesta un sertificēta energopārvaldības sistēma atbilstoši starptautiskajam standartam ISO 50001. “Tas nozīmē, ka mēs reģistrējam un analizējam energoefektivitātes datus un meklējam soļus, kā varam uzlabot efektivitāti vēl.

 

 

rsu_saules_paneli.png

Piemēram, datos par ēku Hipokrāta ielā 3 varam redzēt ietaupījumu, gan arī sistēmas kļūdas, kuras mēs varam izlabot vai uzlabot un atkal redzēt rezultātu, kādu sasniedzam,” paskaidro Andis Miončinskis.

Apkures periodā nakts temperatūra RSU telpās ir pazemināta, tāpat – brīvdienās. “Tas rada diezgan lielu finansiālo ieguvumu,” izrēķinājis Andis Miončinskis. 

Vēl viens inovatīvs resursus taupošs risinājums, kas ieviests, – notekūdeņu atkārtota izmantošana, ko izmanto teritorijas laistīšanai.

"Piemēram, Rīgas pilsētas tīkliem ir ierobežota jauda uzņemt nokrišņus. Mums ir ieviestas ierīces, kas ļauj ūdeni pēc lietusgāzēm akumulēt vairākas dienas. Un tad, kad rodas vajadzība kaut kur šo ūdeni lietot, mums tas ir, līdz ar ko šajās dienās mums nav, teiksim, jālaista puķu dobes ar dzeramo ūdeni,” min Dainis Zemešs. 

Vēl viens solis: 2023. gadā ierīkots pirmais saules paneļu parks – Kristapa ielā 30. 2024./2025. gadā tiks uzstādīti saules paneļi vēl 12 RSU objektos.

Ieviesti elektromobiļi

Videi draudzīgi domājam, arī veidojot autoparku. “Pašlaik lietošanā mums ir astoņi  elektromobiļi. Šādi lietojot elektroenerģiju, mēs varam redzēt ieguvumu – nededzinot degvielu, rodas Co2 ietaupījums,” stāsta Andis Miončinskis.

Zaļie iepirkumi

Jau vairākus gadus uzkopšanas, elektroenerģijas iegādes jomā piemērojam zaļā iepirkuma principus. Zaļo iepirkumu skaits RSU palielinās. Piemēram, būvniecības jomā zaļā iepirkuma komponente ir jau kā obligāta, piemēram, būvuzņēmējam ir jāizstrādā arī būvlaukuma atkritumu apsaimniekošanas plāns.  

Dzīvība uz zemes

Lai rūpētos par sauszemes ekosistēmu ilgtspējīgu izmantošanu un apsaimniekošanu, starp RSU centrālo ēku Dzirciema ielā 16 un tai līdzās esošo dienesta viesnīcu ir labiekārtota zaļā teritorija 1,3 hektāra platībā – Iedvesmas parks. Tas ir brīvi pieejams ne vien augstskolas studentiem un darbiniekiem, bet apkaimes iedzīvotājiem un kaimiņos esošās vidusskolas skolēniem.

rsu_ilgtspeja_iedvesmas_parks.jpg"Piemēram, esam ierīkojuši strūklaku Iedvesmas parka dīķī, kas dod ne tikai vizuālu, bet arī dīķa aerācijas un gaisa mitrināšana efektu. Mums ir koptas zaļās zonas atpūtas soliņiem, apstādījumi,” min Dainis Zemešs. 

Ārpus pilsētas – Taurenes pagasta zaļajā un gleznainajā Vecpiebalgas ielejā – atrodas RSU atpūtas un sporta bāze Taurene, kuras kopējā platība ir 8,64 ha. Pašlaik RSU atpūtas un sporta bāzē Taurene 76,8 % no kopējās platības atvēlēta zaļajai teritorijai. 

rsu_ilgtspeja_bites.jpg

Savukārt uz Farmācijas studiju un pētniecības centra ēkas Konsula ielā notiek zaļā saimniekošana pilsētvidē – vasaras periodā bitenieks izliek bišu saimes.

Cilvēku iesaiste

Dažādos ilgtspējas soļos RSU cenšas iesaistīt RSU studentus un darbiniekus. “Piemēram, ēkā Konsula ielā uz jumta ir saules paneļu parks. Un ēkas atpūtas telpas video ekrānā var vērot, kāds šobrīd ir saules enerģijas ieguvums. Tas sava veidā iesaista apmeklētāju,” uzskata Dainis Zemešs. RSU arī rīko izglītojošas tikšanās un sūta e-pastus, lai RSU studenti un darbinieki būtu izglītoti par to, kā RSU rūpējamies par vidi un kā ikviens tajā var iesaistīties.  

rsu_ilgtspeja_cilveki.jpg

Kopš 2012. gada, kad ieviests pirmais ūdens filtrs, cilvēki kļuvuši zinošāki un atsaucīgāki zaļajām idejām. Arī uzņēmumi, kuri iesaistās kādu projektu īstenošanā, tapuši izglītotāki, piemēram, būvuzņēmēji vairs nebrīnās, kā izstrādāt atkritumu apsaimniekošanas plānu būvlaukumā. 

Ir vēl nākotnes idejas, kā uzlabot ilgtspēju. “Piemēram, pagaidām vēl nav labi aizgājusi ideja sadarbībā ar ēdinātājiem – līdzņemšanai izmantot depozītu kastes, kuras pēc tam atkal var nodot un lietot daudzkārt. Mūsu moto – mēs esam līderi, darām citādāk, rādām priekšzīmi, nestagnējam,” teic Laila Skrodele. 

Viens no vērienīgajiem ilgtspējas plāniem – milzīgs sporta komplekss Cigoriņu ielā, ko plānots pabeigt 2026. gada beigās. Sākumā, ieviešot zaļās idejas, ne vienmēr tās ir finansiāli ar ieguvuma zīmi – tikai ar laiku, kad arī citi iesaistās ideju iedzīvināšanā, izmaksas var kļūt zemākas.

Savukārt Andis Miončinskis piebilst:

“RSU novērtē labas idejas, tās tiešām tiek sadzirdētas un atbalstītas. Tas mūs spārno nākamajiem projektiem.” 

Dainis Zemešs rezumē: “Daudzas idejas nāk no personīgās pieredzes, domu apmaiņas ar profesionāļiem un konferencēm. Piemēram, ideju Dārza ielas dienesta viesnīcā par dušas notekūdeņu siltuma atgūšanu izdzirdējām konferencē. Iepazīsti inovāciju, izzini, kā to īstenot, gūsti atbalstu un realizē!”