Skip to main content
Page is available only in Latvian
Sociālais darbs
Starptautiskā sadarbība

Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes Labklājības un sociālā darba katedras sadarbība ar Ļubļanas Universitāti Slovēnijā aizsākās pagājušajā gadā. Starpaugstskolu sadarbība rezultējās projektā From farm to fork: food self-sufficiency as social right, kas tika realizēts no šā gada 26. maija līdz 8. jūnijam ERASMUS intensīvās programmas ietvaros. Labklājības un sociālā darba katedru pārstāvēja bakalaura studiju programmas Sociālais darbs studentes Anna Astapenko, Evita Blažēviča, Jana Liseiko un katedras pasniedzēja Marika Smirnova.

slovenija-1.jpg

Projektā kopumā tika pārstāvētas desmit valstu (Latvija, Beļģija, Somija, Portugāle, Horvātija, Slovākija, Slovēnija, Grieķija, Austrija un Lielbritānija) augstskolas. Projekta ietvaros tika organizēta divu nedēļu intensīva apmācību programma, kuras fokusā bija studentu un pasniedzēju studijas un interaktīvas aktivitātes par tādām sociālekonomiskām tēmām kā sociālā ekonomika, kopienu organizēšana un attīstība, urbānā lauksaimniecība un pārtikas pietiekamība ikvienam cilvēkam un ikvienai ģimenei ar zemiem ienākumiem.

slovenija-2.jpg

Projekta laikā gan pasniedzēji, gan studenti dalījās ar labās prakses piemēriem savā valstī, partnervalstu pasniedzēji nodrošināja lekcijas par tādām tēmām kā Sociālekonomiskā perspektīva sociālajā darbā (Latvija), Pārtikas bankas (Portugāle), No idejas līdz realizācijai: biznesa plānu prezentācija (Slovēnija), Darba tirgus situācijas uzlabošana jauniem cilvēkiem: Somijas pieredze (Somija) u. c.

Programmas ietvaros tika nodrošināta iespēja apmeklēt dažādas institūcijas, kā arī fermas, kur nodarbojas ar ekoloģisko produktu audzēšanu, kopienas locekļu iesaisti urbānajā dārzniecībā, dienas centra darbības nodrošināšanu, iesaistot tā darbībā cilvēkus ar garīgās attīstības un citiem traucējumiem.

slovenija-4.jpg

Visi projekta dalībnieki tika sadalīti desmit grupās, kur studentiem bija iespēja strādāt pie savu biznesa ideju un plānu izstrādes. Komandas tika veidotas, iesaistot pārstāvjus no dažādām valstīm ar dažādu kultūrvēsturisko pieredzi. Lai veicinātu studentu motivāciju un ieinteresētību, labākajai komandai tika paredzēta naudas balva 300 eiro apmērā. Pirmo vietu ieguva komanda ar Portugāles, Grieķijas un Slovēnijas pārstāvjiem, kuri bija sagatavojuši mikroprojektu par informācijas ievietošanu internetvidē par zemniekiem, kuri audzē ekoloģisko produkciju pārdošanai. Labklājības un sociālā darba katedras studentes darbojās komandās, kur tika veidoti projekti par dārzeņu un ārstniecības augu audzēšanu pilsētvidē, kā arī par fermas ienākšanu pilsētā jeb pilsētnieku izglītošanu par lauksaimniecības produktu izcelsmi, piemēram, ka pienu iegūst no govs, burkāns izaug dobē u. tml.

Viens no programmas dalībnieku uzdevumiem bija video sagatavošana par Erasmus intensīvo programmu nacionālo komandu sastāvā. Sīvā konkurencē Latvijas komanda par sagatavoto video ieguva godalgoto pirmo vietu un naudas balvu 150 eiro apmērā.

slovenija-3.jpg

„Šī divu nedēļu pieredze bija neaizmirstama un neatkārtojama, jo bija iespēja iepazīties ar dažādām kultūrām, dažādu cilvēku viedokļiem un interesantiem projektiem. Katra šajā programmā pavadītā diena bija piepildīta ar jaunām zināšanām, ko ieguvu gan lekcijās, gan dodoties mācību ekskursijās, kas deva iespēju apskatīt projektā piedāvāto tēmu aktualitāti realitātē un runāt ar fermeriem par viņu problēmām un vajadzībām. Iedziļināties tēmā palīdzēja arī uzdevumi, kad starpnacionālajās grupās vajadzēja izdomāt savu biznesa ideju. Tas nebija viegli, bet gala rezultātu sasniedza visi. Savukārt kultūru dažādība palīdzēja paplašināt savu izpratni daudzās jomās, iegūt jaunus draugus no dažādām valstīm un, protams, labi pavadīt brīvo no studijām laiku. Pēc programmas noslēgšanas palika sajūta, ka gribas ko jaunu ieviest arī mūsu sabiedrībā, – lai mēs sāktu veselīgāk ēst, lai mēs interesētos un zinātu, no kurienes uz mūsu ēdamgalda nonāk ēdiens," par iegūto pieredzi stāsta Anna Astapenko. „Šīs divas nedēļas bija neaizmirstams un neatkārtojams laiks, kas ir atstājis uz mani milzīgu iespaidu. Es katram, kam paveras iespēja kaut kur piedalīties, noteikti novēlētu to izmantot!"

slovenija-5.jpgEvita Blažēviča uzskata, ka Erasmus intensīvā programma bija lielisks piedzīvojums un jaunu, inovatīvu ideju avots. „Trīspadsmit aizraujošas dienas, kuru laikā bija iespēja noklausīties divdesmit četru profesoru, vietējo uzņēmēju un profesionāļu lekcijas, ir nenovērtējams zināšanu kapitāls. Divas nedēļas, kuras pavadījām Ļubļanā, patiesi attaisnoja intensīvās programmas nosaukumu – lekcijas, vairākas mācību ekskursijas un braucieni pa skaisto Slovēniju, iepazīstot ekoloģisko saimniekošanu un labās prakses piemērus, un visbeidzot uzkrāto zināšanu likšana lietā, veidojot savus biznesa plānus internacionālu komandu sastāvos. Cilvēkiem, kuri nekad savā dzīvē nebija saistīti ar biznesu un ideju plānošanu, biznesa plānu veidošana šķita pavisam attāla lieta, bet kopīgiem spēkiem tika radīti interesanti un ļoti atšķirīgi biznesa plāni. Šos plānus ļoti vēlētos realizēt dzīvē un es ceru, ka tiem, kuri to turpinās darīt, viss izdosies. Esmu priecīga par to, ka programma man deva iespēju iepazīt fantastiskus cilvēkus no desmit dažādām valstīm, kuri ir aktīvi, inovatīvi un pārpilni entuziasma – gatavi iesaistīties, gatavi darboties. Pēc šāda projekta ir apziņa, ka daudzas komplicētas problēmas ir viegli atrisināmas, ja vien cilvēkiem ir degsme un vēlme sadarboties. Kā mans draugs no IP sacītu: Keep it simple!”

Pasniedzēja Marika Smirnova: „Aizbraucot uz Ļubļanu, bija interesanti vērot, kā vairāk nekā četrdesmit nepazīstamu cilvēku rod ceļu viens pie otra, kā veidojas attiecības, kā tās mainās un kā pilnīgi nepazīstamus cilvēkus var vienot kopējs mērķi, dodot iespēju gan studentiem, gan pasniedzējiem izzināt projekta dalībnieku pārstāvēto profesionālo lauku, intereses, vēlmes un mērķus. Iegūtās zināšanas un prasmes veicinās izpratni par sociālo ekonomiku un iespējams tālāk vedīs pie savu projektu izstrādes nacionālā un starptautiskā līmenī.”

slovenija-6.jpg