Pārlekt uz galveno saturu
Bērnu ķirurģija
Tradicionālie pasākumi

28. maijā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Senāta zālē notika Goda doktora profesora Amuljas Kumara Saksenas (Amulya Kumar Saxena) inaugurācija.

“Jūsu bērni ir tikpat svarīgi kā mūsu bērni. Ja mums var būt vienādi Iphone telefoni, tad mums arī jābūt vienādām iespējām bērnu ārstēšanā, jo pasaule ir globāla. Aicinu atcerēties, ka grūtības ir visur, arī tajās valstīs, kurās es strādāju, bet tās ir jāpārvar un ar tām nav jāsamierinās. Esmu pagodināts par šā titula saņemšanu,” savā inaugurācijas runā teica profesors A. K. Saksena.

Goda doktora titula piešķiršana ir atzinība par profesora izcilajiem sasniegumiem un centību medicīnas zinātnes attīstībā. Savā apsveikuma uzrunā RSU rektors Aigars Pētersons uzsvēra: “Sveicot profesoru Saksenu mūsu universitātē, vēlos atgādināt visiem, cik lielu ietekmi uz pasauli var atstāt viens cilvēks. Viņa nenogurstošie centieni, tālredzīgā vadība un nelokāmā centība kalpo kā iedvesma mums visiem.”

Profesora Saksenas karjera ir apliecinājums viņa centieniem sasniegt izcilību, inovācijas un globālo mērogu. Pēc medicīniskās izglītības iegūšanas Ungārijā, Pēčas Universitātes Medicīnas fakultātē, ko absolvēja ar izcilību, viņš specializējās bērnu ķirurģijā Minsteres Universitātē Vācijā, kur turpināja pilnveidot savas prasmes, sāka novatorisku pētījumu un klīniskās prakses ceļu.

Viņa ieguldījums bērnu ķirurģijas jomā ir plašs un daudzveidīgs. Tas aptver akūtas jaundzimušo un priekšlaicīgi dzimušo bērnu ķirurģiskās procedūras, audzēju ķirurģiju, minimālas piekļuves ķirurģiju, bērnu traumu ārstēšanu u. c. Profesora Saksenas pieredze tādās jomās kā iedzimtu patoloģiju ķirurģija, krūškurvja sienas deformācijas, kuņģa un zarnu trakta endoskopija ir noteikusi jaunus standartus bērnu ķirurģiskajā aprūpē. No 2021. līdz 2023. gadam viņš bija Eiropas Bērnu ķirurgu asociācijas (EUPSA) prezidents un sniedza lielu ieguldījumu nozares nākotnes veidošanā.

Prof. Saksenas saistība ar RSU veidojās vairāku gadu garumā. Pieredzējušais un pasaulē labi zināmais bērnu ķirurgs no Lielbritānijas vairākkārt viesojies Latvijā un sniedzis nenovērtējamas vadlīnijas, kā arī atbalstu mūsu akadēmiskajai kopienai. Īpaši nozīmīgs ir viņa vadītais Mohita Kakara (Mohit Kakar) promocijas darbs Biomarķieris akūtā un komplicētā apendicītā, kas tika iesniegts RSU 2023. gadā. Profesora sniegtie padomi un pieredze ir ievērojami bagātinājuši mūsu pētniecības iespējas un akadēmisko izcilību.

RSU Goda doktora nosaukumu piešķir kopš 1990. gada 26. jūnija, kad universitātes Zinātņu padome pieņēma šādu lēmumu. Līdz šim šo titulu saņēmuši vairāk nekā 70 RSU Goda doktori, tai skaitā bijušie valsts prezidenti Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers, kā arī mecenāti Vilis Vītols, Boriss un Ināra Teterevi, Egils Gulbis u. c. Goda doktora nosaukumu piešķir universitātes Senāts par izciliem sasniegumiem un nozīmīgu ieguldījumu Latvijas un RSU attīstībā.