Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība

27. septembrī Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzejā norisinājās projekta Atbalsts atvērtās zinātnes ieviešanai praksē, kā arī izveidoti risinājumi zinātnes datu koplietošanai un dalībai ES atvērtajā zinātnes mākonī atklāšanas sanāksme. Tā bija nozīmīga tikšanās, kurā pirmo reizi vienkopus pulcējās datu kuratori no četrām Latvijas universitātēm – RSU, LU, LBTU un RTU – kopā ar Augstākās izglītības un zinātnes IT koplietošanas pakalpojumu centra (VPC) pārstāvjiem. Pasākums iezīmēja Latvijas pētniecības datu kuratoru tīkla izveidi, kas veicinās efektīvāku un ilgtspējīgāku pētniecības datu pārvaldību Latvijā.

Pasākuma atklāšanā RSU zinātņu prorektore Agrita Kiopa un VPC direktors Jānis Grēviņš savās uzrunās uzsvēra datu kuratoru tīkla lomu un nozīmi atvērtās zinātnes principu iedzīvināšanā un Latvijas pētniecības attīstībā kopumā. Starptautisko perspektīvu datu pārvaldībā un FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable – atrodami, pieejami, savietojami,  atkalizmantojami) principu ieviešanā sniedza Mišela van den Berka (Michelle van den Berk) no Nīderlandes Nacionālā pētniecības datu ekspertīzes centra DANS. Viņa uzsvēra, ka datu pieejamība ne tikai ir būtiska zinātnes un tehnoloģiju attīstībai, bet arī sniedz ieguvumus sabiedrībai.

atverta_zinatne_projekta_atklasana.png

Projekta atklāšanas pasākuma dalībnieki RSU Anatomijas muzejā

RSU asociētais profesors, pētnieks un datu čempions Serhio Urive (Sergio Uribe) dalījās savā pieredzē, uzsverot datu pārvaldības nenovērtējamo lomu pētniecībā. Asoc. prof. Urive uzsvēra, ka efektīva datu pārvaldība un koplietošana ne tikai uzlabo pētniecības kvalitāti, bet arī sekmē karjeras izaugsmi un atpazīstamību. Asociētais profesors vienlaikus sniedza praktiskus padomus datu kuratoriem, akcentējot datu standartizācijas un rūpīgas dokumentācijas nozīmi pētniecībā. Arī VPC datu kuratore Daina Kosīte dalījās ar savu pieredzi un atklāja datu kuratoru lomu pētniecības dažādos posmos.

Projekta ietvaros RSU darbu sākuši pieci datu kuratori: Ingmārs Kreišmanis, Agate Jarmakoviča, Līna Lāže, Laura Badūne un Viola Daniela Kiseļova. Datu kuratoru galvenais mērķis ir veicināt atvērtās zinātnes kultūras veidošanos universitātē un attīstīt labas pētniecības datu pārvaldības prakses ieviešanu, sniedzot atbalstu akadēmiskajam, zinātniskajam personālam, doktorantiem un darbiniekiem pētniecības datu pārvaldībā un visos pētniecības datu dzīves cikla posmos.

RSU datu kuratori sniegs ne tikai praktisku atbalstu datu pārvaldībā, bet arī izstrādās IT infrastruktūru, kas atbalsta FAIR principus. Sadarbībā ar citām universitātes struktūrvienībām izstrādās vadlīnijas, procedūras un instrukcijas, kā arī organizēs informatīvus un izglītojošus pasākumus par datu pārvaldību un atvērtās zinātnes principiem.

Projekts Atbalsts atvērtās zinātnes ieviešanai praksē, kā arī izveidoti risinājumi zinātnes datu koplietošanai un dalībai ES atvērtajā zinātnes mākonī (Nr. 2.1.3.1.i.0/2/23/I/CFLA/002) tiek īstenots ar Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda atbalstu. Tā kopējais finansējums ir 3575279,40 EUR, no kura Atveseļošanas fonda finansējums ir 3444000 EUR un valsts budžeta finansējums – 131279,30 EUR.

next_gen_eu_nap_lv.png