Skip to main content
Page is available only in Latvian
Darbiniekiem
Intervijas

Pavisam nesen Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultātes Morfoloģijas katedras asoc. profesore Dzintra Kažoka svinēja apaļu jubileju. Tas bija lielisks iemesls, lai viņu uzrunātu un iepazītu tuvāk.

Cik ilgi jūs strādājat RSU?

24 gadus.

dzintra_kazoka_2023-lead.jpgDzintra Kažoka. Foto: RSU

Kāds ir jūsu dzīves moto?

“Visvērtīgākais ir tas, kas grūtā darbā gūts.”

Kas jums vislabāk garšo no ēdieniem un dzērieniem?

No ēdieniem visvairāk garšo pašas gatavotas rīvētās kartupeļu pankūkas ar skābo krējumu, pelēkie zirņi ar speķi un maizes zupa, bet no dzērieniem – kefīrs, kvass un laba kafija.

Kas ir jūsu dzīves laimes mirkļi? Kas jūs ikdienā iepriecina?

Dzīves laimes mirkļi ir tad, kad veseli ir tuvākie, ir veselība pašai, ir, kas mīl un ciena, un ir, ko mīlēt, cienīt. Kad vari sagaidīt jaunu dienu un dzīvot, elpot, strādāt, atpūsties un darīt ko labu, palīdzēt kādam, rūpēties par kādu.

Ikdienā ļoti iepriecina tās lietas un mirkļi, kuru vērtība nav izsakāma naudas izteiksmē.

Gadalaiks, kurā jūtaties vislabāk? Kāpēc?

Man patīk visi gadalaiki, jo katram ir sava noskaņa un krāsas. Pavasaris atnāk ar atmošanos pēc ziemas miega un zaļumu, jaunu enerģiju un ziedēšanu, bet vasara nes ziedu pilnas pļavas, Līgo dziesmas, Jāņu dienu un labības laukus, kā arī atpūtu. Rudens padara dzīvi krāsainu, atsvaidzina un cienā ar savām bagātībām, bet ziema atnāk ar gaidīto gaišumu vai negaidīto tumsu, balto sniegu un Ziemassvētku burvību.

Katrā gadalaikā ir brīži, kad varu justies labi.

dzintra_kazoka_jubilare00.jpgRSU vadība sveic Dzintru Kažoku nozīmīgajā dzīves jubilejā. No kreisās: veselības studiju prorektors Andris Skride, Dzintra Kažoka un rektors Aigars Pētersons. Foto: RSU

Grāmata, filma, opera, baleta vai teātra izrāde, kas jūs īpaši aizkustinājusi vai ietekmējusi?

No grāmatu plašās pasaules gribu pieminēt igauņu rakstnieces Silvijas Rannamā romānu Kadrija un somu rakstnieka Mika Valtari episki vēsturisko romānu Sinuhe, ēģiptietis, bet no latviešu autoriem īpaša ir Kārļa Skalbes Kaķīša dzirnavas. Filmu vidū izceļas Limuzīns Jāņu nakts krāsā un High Strung Free Dance, no operām un baleta – Traviata un Pie zilās Donavas, bet teātra izrādēm – Leģenda par pianistu.

Kā jūs atpūšaties?

Lai arī laika atpūtai ir maz, brīvajos brīžos ceļoju un daudz lasu, kā arī veltu kādu daļu laika darbiem mājās vai tam, lai satiktos ar tiem cilvēkiem, kuri nav ilgi redzēti.

Jūsu aizraušanās vai vaļasprieki?

No vaļaspriekiem varu minēt ceļošanu un grāmatu lasīšanu. Tāpat dziedu, dejoju, nedaudz spēlēju klavieres un zīmēju. Patīk mācīties valodas. Kad sanāk vairāk laika, tad pieķeros kādiem rokdarbiem.

Ja jums būtu iespēja satikt un aprunāties ar kādu vēsturisku personību, kura tā būtu un kāpēc tieši tā?

Gribētu aprunāties ar stipriem cilvēkiem, kas spējuši iemantot sabiedrības uzmanību un attieksmi ar savu paveikto. Domāju, ka tā varētu būt ne tikai saruna, bet arī kāda izcila mācību stunda, lai apgūtu ko jaunu vai mainītu kādas lietas. No vēsturiskajām personībām gribētu satikt slaveno Mikelandželo Buonarroti jeb vienkārši Mikelandželo, kā arī Māti Terēzi un Velsas princesi Diānu.

Kas jādara, lai pasauli padarītu labāku?

Lai pasauli padarītu labāku, katram ir jāsāk ar izmaiņām sevī un ar attieksmi. Vairāk jāciena un jāmīl, jārūpējas par kādu vai kaut ko, jāvelta laiks saviem tuvajiem un mīļajiem cilvēkiem. Jāsaprot laika dotās, nezūdošās, aizmirstās vai iegūtās vērtības.

Ir vairāk jāsniedz palīdzīga roka un atbalsts, jānovērtē tas, kas dara laimīgus un veselus, kā arī jāsniedzas pēc jaunām zināšanām vai jānostiprina esošās.

Jāsaprot un jāmīl savs darbs, strādājot gan vienam, gan komandā.

2018. un 2022. gadā asoc. prof. Dzintra Kažoka saņēma Latvijas Ārstu biedrības Gada balvu nominācijā Gada docētājs medicīnā. Viņu balvai izvirzīja RSU medicīnas studenti.