Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pētniecība

Šā gada 1. septembrī Latvijā sākta jauna valsts pētījumu programmas Sabiedrības veselība projekta Ģimenes ārstu dzīvesspēka veicināšana Latvijā: izaicinājumi un risinājumi īstenošana. Projekta mērķis ir stiprināt ģimenes ārstu tīklu un nodrošināt ilgtspējīgu cilvēkresursu piesaisti veselības aprūpes sektoram. Projekta finansējums ir 300725 EUR, un to vada profesore Ilze Grope. Projekta īstenošana ilgs līdz 2025. gada 31. decembrim.

Efektīva primārā veselības aprūpe ir būtiska katras augstas veiktspējas veselības aprūpes sistēmas sastāvdaļa. Latvijā ir izaicinājumi piesaistīt un noturēt cilvēkresursus ģimenes ārstu specialitātē, īpaši reģionos ārpus lielajām pilsētām. Lai risinātu šo problēmu, projekta ietvaros tiks pētīti faktori, kas ietekmē studējošo un jauno ārstu interesi un vēlmi strādāt valsts apmaksātajā veselības aprūpes sektorā, ģimenes ārstu specialitātē. Tāpat tiks analizētas Latvijas valsts īstenotās intervences šīs problēmas risināšanai, izvērtēta to efektivitāte un apskatīti starptautiskie labās prakses piemēri. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, tiks izstrādātas rīcībpolitikas rekomendācijas, kā arī veikta piedāvāto atbalsta pasākumu ietekmes uz budžetu analīze.

ilze_grope_sq.png

Mūsu pētījuma rezultāti būs būtisks ieguldījums Latvijas primārās veselības aprūpes attīstībā, īpaši attiecībā uz jauno ārstu piesaisti ģimenes ārsta specialitātei. Mēs ceram, ka projektā radītās rekomendācijas, kas tiks izstrādātas, balstoties uz pierādījumiem un starptautisko labo praksi, palīdzēs veidot efektīvāku un pievilcīgāku vidi jaunajiem ārstiem, kā arī sekmēs primārās veselības aprūpes ilgtspēju nākotnē mūsu valstī.

Profesore Ilze Grope, vadošā pētniece,
RSU Rezidentūras nodaļas dekāne,
Medicīnas fakultātes Pediatrijas katedras docētāja

Projekta rezultāti un ietekme

Projekta rezultāti būs būtiski gan īstermiņa, gan ilgtermiņa skatījumā, lai nodrošinātu ilgtspējīgu un efektīvu veselības aprūpes sistēmu Latvijā. Tas piedāvās pierādījumos balstītas rekomendācijas, kas palīdzēs Veselības ministrijai un citām ieinteresētajām pusēm pieņemt pārdomātus lēmumus attiecībā uz ģimenes ārstu tīkla stiprināšanu un cilvēkresursu attīstību valstī.