Skip to main content
Page is available only in Latvian
Darbiniekiem

Šogad Latvijā no 3. septembra līdz 8. oktobrim norisinājās visaptverošas valsts aizsardzības mācības Namejs 2024. Šīs militārās mācības, ko organizē Nacionālie bruņotie spēki, ļauj pilnveidot un uzlabot Latvijas aizsardzības spējas, apvienojot Latvijas un sabiedroto spēkus, lai stiprinātu sadarbību un kaujas gatavību. 

Mācību Namejs 2024 mērķis bija pārbaudīt un pilnveidot prasmi aizsargāt valsti apdraudējuma gadījumā, sadarbojoties ar dažādām valsts un pašvaldības institūcijām, tostarp Valsts robežsardzi, Civilās aizsardzības Operacionālās vadības centru un citām drošības iestādēm.

Mācībās piedalījās ap 11 000 karavīru, zemessargu un sabiedroto bruņoto spēku pārstāvju no ASV, Igaunijas, Lietuvas un citām valstīm. Tās ir organizētas sadarbībā ar NATO daudznacionālo divīziju Ziemeļi, un tajās tika veikta plaša mēroga uzdevumu izspēle visā Latvijas teritorijā. Ņemot vērā hibrīddraudu pieaugumu, daļa mācību tika orientēta uz scenārijiem, kas saistīti ar civilās aizsardzības un valsts infrastruktūras aizsardzību, tai skaitā izmantojot civilo infrastruktūru militārajos vingrinājumos.

Grūti mācībās, viegli kaujā

Mācības tika plānotas, lai nodrošinātu valsts aizsardzības spēju augsto līmeni un prasmi reaģēt mainīgajos drošības apstākļos, tostarp ievērojot Ukrainas kara pieredzi un modernizējot Latvijas aizsardzības sistēmu. Ņemot vērā iepriekšējo veiksmīgo līdzdalību dažādu militāro mācību plānošanā un organizēšanā, RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs (MITC) sadarbībā ar Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Medicīnas rotu, nodrošināja ievainoto sagatavošanu simulācijas izspēlei.

Mācību Namejs 2024 koordinatore MITC komandā Inga Kjakste uzsver:

“Šādas mācības ir labs treniņš palīdzības sniedzējiem, tā ir iespēja praktizēt savas iemaņas un nostiprināt zināšanas.

Svarīgi, protams, ne tikai trenēties sniegt palīdzību kaujā cietušajiem, bet arī veidot starpinstitucionālo sadarbību, saprast, kur rodas loģistikas problēmas un mācīties tās risināt, veicināt informācijas aprites precizitāti un ātrumu. Tas viss sagatavo karavīrus un civilos darbiniekus krīzes situācijām.”

MITC atbalsts mācībās

MITC uzdevums šajās mācībās bija sagatavot 52 simulētos cietušos atbilstoši Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Medicīnas rotas izveidotajiem cietušo klīniskajiem aprakstiem. Ar mulāžām un dažādiem materiāltehniskajiem līdzekļiem tika nodrošināts cietušo vizuālais izskats atbilstoši traumām, kā arī tika sniegta iespēja praktizēt klīniskās prasmes militārajā medicīnā, piemēram, asiņošanas apturēšana, izmantojot žņaugu, spiedošos pārsējus vai tamponēšanu. Simulētajiem cietušajiem galvenokārt bija politraumas, kas raksturīgas karadarbībai, piemēram, sprādziena radīti bojājumi, šautas brūces u. tml. Simulētie incidenti notika vairākās Namejs 24 mācību vietās.

Sadarbība ar starptautiskajiem partneriem

Namejs 2024 mācības atkārtoti apliecināja Latvijas apņēmību un spēju sadarboties ar starptautiskajiem partneriem un sabiedrotajiem, lai nodrošinātu valsts aizsardzību un stiprinātu reģionālo drošību. Latvijas sabiedrības iesaiste, tostarp pašvaldību, komersantu un nevalstisko organizāciju atbalsts, palīdzēja stiprināt visaptverošās valsts aizsardzības sistēmu, kas ir būtisks Latvijas drošības elements.